Nema više ko da kupuje nekretnine

Dodajte komentar

Stanova u Crnoj Gori ne fali, ali nam i te kako nedostaje kupaca. Svjetska ekonomska kriza i zahlađenje odnosa između Rusije i Ukrajine uticalo je i na naše tržište nekretnina i lošu prodaju u prošloj godini.

U poređenju sa prethodnih pet godina prodaja stanova u crnogorskim gradovima znatno je opala, kao i kvadrat stana. Prema posljednjim podacima najskuplji kvadrat stana i dalje je u Budvi (1.770 eura), a najniži u Nikšiću (595 eura).

Na primorju očekuju “katastrofu”

Vlasnik kompanije Zetagradnja Blagota Baća Radović rekao je Vikend novinama da i pored najava banaka da će sniziti kamatne stope ne očekuje veću prodaju stanova.

“U Podgorici ne očekujem ništa značajno novo u odnosu na prethodnu godinu. Stagnaciju ili možda čak i blagi pad u prodaji bez obzira što su banke najavile eventualno smanjenje kamatnih stopa. To ne može da bude ništa drastično. Možda pola ili jedan posto, ali više od toga banke sigurno neće spustiti kamate” kazao je Radović.

Kada je u pitanju prodaja nekretnina na primorju Radović ističe da nas očekuje “katastrofa”.

“Na primorju očekujem trend iz 2014, a to je katastrofa. Rusi su bili kupci u 95 odsto slučajeva i u posljednje vrijeme Ukrajinci. Rusi kao kupci više ne postoje, Ukrajinci posebno. Jednostavno na primorju ovo tržište mimo Porto Montenegra i velikih naselja koji imaju svoje kupce, pričamo za masovnu gradnju, tu kupaca nema ni na vidiku. S obzirom da se kriza u Rusiji produbljuje, rublja je veoma opala i tu ne možemo da očekujemo apsolutno ništa”, tvrdi Radović.

Zakazala prodaja u Baru i Budvi

Cijene stanova variraju iz godine u godine. Primjera radi, prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore (Monstat) prosječna cijena kvadrata u našoj državi u prošloj godini iznosila je 1.118 eura, dok je u 2011. bila najviša (1.307 eura) i do danas se nije ponovila. U odnosu na 2013. godinu za prva tri kvartala prošle godine najviše je zakazala prodaja stanova na primorju. U Baru prije dvije godine prodata su 252 stana u novogradnji dok je tokom 2014. prema posljednjim podacima Monstata prodato svega 62. Veliki pad na tržištu nekretnina dogodio se i u metropoli crnogorskog turizma. U Budvi je za devet mjeseci prošle godine prodato samo 12 stanova, dok se u 2013. trgovalo sa 44 stana više.

U Podgorici najviše prodatih stanova

I pored znatnog pada potražnje stanova u Crnoj Gori, glavni grad je zadržao mjesto lidera po kupovini nekretnina. Rekord iz 2009. kada je 730 stanova prodato u Podgorici još je na snazi jer se iz godine u godinu smanjivala prodaja stanova u novogradnji. Posljednji podaci pokazuju da je u glavnom gradu kupljeno 430 stanova po cijeni od 1.079 do 1.122 eura.

Dukljanski vrtovi najskuplja lokacija

Ubjedljivo najskuplja lokacija za kupovinu nekretnina u Budvi, ali i čitavoj Crnoj Gori jesu “Dukljanski vrtovi”, gdje kvadrat superluksuznih apartamana, u vilama na Zavali, košta između 6.000 i 8.000 eura.

I ovdje cijenu diktiraju ponuda i potražnja, a skupi kvadrati na Zavali osim kvalitetom “pravdani” su i unikatnom lokacijom koja se nalazi na samo nekoliko minuta od centra Budve i Starog grada. Kako su mediji iz Crne Gore ranije objavili, prosječna cijena kvadrata stana u luksuznim naseljima na crnogorskom primorju Porto Montenegru i Luštica bej-u iznosi oko 4.000 eura.

Takođe, prema posljednim podacima u Crnoj Gori ima 314.000 stanova, što znači jedan stan na dva stanovnika naše države. Od toga broja blizu 60.000 je zaključano, a više od 7.000 potpuno napušteno.

Novi pad zaustavio bi novu gradnju

Prema riječima vlasnika firme “Zetagradnja” Blagote Baće Radovića, može se i tokom 2015. godini očekivati blagi pad u cijeni stanova.

“Neki pad u odnosu na ove cijene koje su na tržištu znači da ne bi bilo nove gradnje. Sada smo došli na nivo gdje se radi sa ekstremno malim profitima. Svaki novi pad zaustavio bi novu gradnju. Može neki mali pad od nekoliko procenata, ali ništa značajno” objasnio je Radović. Od 2008. godine koja se smatra početkom investicionog “buma” u Crnoj Gori najviše stanova na našem primorju kupili su Rusi, zatim Ukrajinci, Srbijanci, Nijemci, te osobe iz zemalja Beneluksa. Za kupovinu stanova na luksuznim lokacijama, na Zavali, Porto Montenegro i kompleksu Luštica Bej zainteresovanost je i pored visokih cijena za kvadrat velika. Kupci dolaze iz svih dijelova svijeta, a dominiraju osobe iz Rusije, Ujedninjenih Arapskih Emirata, Skandinavije i Njemačke.

Najskuplji stan 305 miliona eura

Stan koji se nalazi u Monaku prodat je za nevjerovatnih 305 miliona dolara. Naime, nepoznati arapski šeik kupio ga je za 305 miliona dolara. Kako su mediji ranije objavili ovaj stan ima predivnu terasu, unutrašnje i spoljašnje bazene. Iako je za stan dao po nekima nezamislivu svotu novca, kupac je napravio odličan investicioni potez jer je procijenjena vrijednost ove nekretnine već skočila na čak 350 miliona dolara.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *