Nafta će popeti Filipine na tron

Najveći dobitnik od niskih cijena nafte biće Filipini, a najveći gubitnici su Saudijska Arabija, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Ovo su rezultati analize Oksford ikonomiksa koja je obuhvatila 45 nacionalnih ekonomija.

“Ako cijena nafte padne ispod 39 dolara za barel, mogli bismo da doživimo nastavak pada na svega 30 dolara”, smatra glavni tehnički strateg brokerske kompanije Junajted-ICAP iz Džerzi sitija, Valter Cimermen, koji je prognozirao pad cijena nafte za 2014, prenosi Tportal, pozivajući se na agenciju Blumberg.

Prema njegovim riječima, cijene nafte formiraće se na emocionalnoj odluci, a ne na odnosu ponude i potražnje. Uvoznici nafte, kojih ima najviše u razvijenim zemljama, ali i zemljama u ubrzanom usponu, imaće koristi zbog smanjenja troškova za gorivo, dok će izvoznici imati manje prihode.

Za izvoznike nafte koji nemaju snažna fiskalna pravila, pritisci na budžet i valutu mogli bi biti značajni, što može dovesti do rasta inflacije i dalje deprecijacije njihove valute, ocjenjuje Cimermen.

Hrvatska se na ljestvici Oksford ikonomiksa, jedne od vodećih svjetskih nezavisnih kompanija koja se bavi ekonomskim prognozama i analizama, smjestila na 10. mjesto, pa bi u razdoblju od 2015. do 2016. mogla da zabilježi rast bruto društvenog proizvoda od nešto manje od jedan odsto, i to samo na račun jeftinije nafte, navodi Tportal.

Check Also

Most Verige bi ugrozio status Kotora

Stručnjaci za zaštitu kulturnih dobara upozoravaju na moguće posljedice gradnje mosta Verige, ali i da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *