Aplikacije Appleu donijele pola milijarde dolara

Dodajte komentar

Korisnici iPhonea, iPada i iPoda Touch potrošili su gotovo pola milijarde dolara na aplikacije i servise u sklopu njih tokom prve ovogodišnje nedjelje.

To je dosad najveći nedjeljni nivo prodaje za Apple otkad je, prije sedam godina, otvoren App Store.

Kad bi prodaja nastavila tim tempom, Apple i razvojni programeri podijelili bi oko 25 milijardi dolara prihoda na godišnjem nivou – od čega bi 30 posto išlo divu iz Cupertina, 70 posto developerima, prenosi tportal.

Apple u ponudi ima više od 1,4 miliona aplikacija u 155 zemalja. Njihova ukupna prodaja iznosi 183 milijarde dolara.

Dobar početak daje naznačiti kako bi Apple mogao bar ponoviti, ako ne i nadmašiti izvanrednu prošlu godinu, u kojoj je zabilježio porast prodaje aplikacija za 50 posto.

Analitičari očekuju kako će aplikacije u budućnosti činiti i veći dio Appleovih prihoda i zarade, što će podstaći još više programera na izradu aplikacija prilagođenih njegovim uređajima. Novo izdanje operativnog sistema iOS već podstiče potražnju u novim kategorijama, poput domaćinstava i zdravlja.

Uz to, Apple planira idućih mjeseci na tržište izbaciti svoju liniju pametnih satova, što bi takođe moglo podstaći novi talas kupovina aplikacija.

Iako veoma popularan, App Store još uvijek zaostaje za Googleovom prodavnicom online Play po broju preuzimanja, zahvaljujući razlici u broju uređaja – Androida ima oko dvije milijarde, dok je Apple prodao više od 828 miliona mobilnih uređaja od 2007., kada je predstavljen prvi iPhone.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *