Samsung najavio pad dobiti po prvi put u tri godine

Dodajte komentar

Globalni lider u proizvodnji pametnih telefona, južnokorejski Samsung Electronics potvrdio je u četvrtak očekivanja da će zabilježiti prvi godišnji pad dobiti od 2011. godine. Taj tehnološki div gubi udio na tržištu već tri uzastopna tromjesečja, a analitičari očekuju da će se taj trend vjerovatno nastaviti i u razdoblju od oktobra do decembra uslijed konkurencije Appleovog novog iPhonea i jeftinijih kineskih konkurenata kao što je Xiaomi.

Ipak, očekivanja zdrave potražnje za čipovima i poboljšanja poslovanja u segmentu mobilnih komunikacija na krilima novih pametnih telefona srednje i niže klase podupiru nadu da je Samsung uspio zaustaviti pad zarade u zadnjem tromjesečju 2014.

“Mislim da će kompanija pokazati preokret”, kazao je analitičar Lee Do-Hoon iz kompanije CIMB, ukazujući na pozitivne izglede Samsungovog poslovanja vezanog uz ekrane.

Samsung je objavio da bi mu operativna dobit u četvrtom tromjesečju vjerovatno mogla iznositi 5.200 milijardi wona (4,74 milijarde dolara), što je u skladu s procjenama analitičara u anketi Thomson Reutersa.

Ostvari li se ta procjena, dobit Samsunga u cijeloj 2014. vjerovatno će iznositi 25.000 milijardi wona, što je najslabiji rezultat u posljednje tri godine.

Ipak, to bi ujedno značilo i da je Samsung uspio u četvrtom tromjesečju poboljšati dobit, nakon trećeg tromjesečja u kojem je zaradio 4.100 milijardi wona, što je bio njegov najslabiji tromjesečni rezultat u više od tri godine.

Doprinos odjeljenja mobilnih telefona ukupnoj dobiti Samsunga, međutim, pala je s otprilike 68 posto u 2013., na otprilike 44 posto u trećem tromjesečju, uslijed konkurencije Appleovih iPhonea, dok su se kupci na tržištima u nastajanju poput Kine odlučili se za jeftinije uređaje radije nego za Samsungovu seriju Galaxy.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *