Punjač koji bateriju puni za dva minuta(video)

Dodajte komentar

Ako je vjerovati tehnologiji koja je predstavljena na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu potrošačke elektronike (CES), budući smartfoni će bateriju od 0 do 100 odsto napuniti za samo dva minuta. Reč je o veoma brzom punjaču kompanije StoreDot, ali i specijalno dizajniranoj bateriji.

Iako zvuči suviše dobro da bi bilo istinito, tokom prezentacije baterija Samsung Galaxy S5 modela se zaista do kraja napunila za svega dva minuta. Umjesto da se trude da povećaju kapacitet, kompanija StoreDot redizajnirala je unutrašnju strukturu baterije kako bi ona mogla brzo da se puni.

Međutim, brže punjenje dolazi sa cijenom, a to je da će ovako napunjena baterija trajati kraće u odnosu na dosadašnje, svega pet sati. To u budućnosti možda i neće biti problem, s obzirom da će punjenje trajati svega dva minuta, pa ponavljanje tog procesa nekoliko puta dnevno nije tako težak zadatak.

Pomenute baterije će biti skuplje u odnosu na sadašnje, i očekuje se da će one na ukupnu cijenu smartfona dodati još 50 dolara. Iako prototipi tehnologije brzog punjenja funkcionišu na smartfonima koji su trenutno na tržištu, proizvođači će ipak morati da naprave određene modifikacije na svojim uređajima kako bi dalje prilagodili bateriju.

To znači da će svaka kompanija odlučivati da li će prihvatiti ovu tehnologiju ili ne. StoreDot je izjavio da je već u pregovorima sa svim “velikim igračima” u mobilnoj industriji.

Kako pomenuta tehnologija funkcioniše možete pogledati u video snimku ovdje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *