Grin Benk gradić u kome su zabranjeni mobilni, TV, WiFi

Dodajte komentar

Mali gradić po imenu Grin Benk koji se nalazi u Zapadnoj Virdžiniji, poznat je u SAD-u po tome što su u njemu zakonski zabranjeni svi elektronski uređaji koji emituju bilo kakve signale.

Ovaj gradić svakim danom privlači sve više novih stanovnika. Green Bank smješten u Američkoj Nacionalnoj zoni radijske tišine, a da bi radioteleskop koji je tu smješten mogao nesmetano da radi, u njegovoj blizini ne sme biti nikakvih radijskih signala koji mogu ometati njegov rad.

To znači da stanovnici Grin Benka, kojih ima trenutno oko dvije stotine, nemaju TV, ne slušaju radio, ne koriste Wi-Fi niti mobilne telefone. Radio signal može koristiti jedino hitna medicinska služba, a povezivanje na internet moguće je samo putem dial-up veze.

Savremeni način života diktira drugačija pravila, a mnogima koji ih moraju slijediti je puna kapa. Tako je sve više onih koji žele da žive u gradiću Grin Benk da bi pobjegli od prezasićenosti modernom tehnologijom.

Mnogi među njima, koji tvrde da boluju od “savremene” bolesti kao što je preosjetljivosti na elektromagnetne frekvencije žele da se dosele u ovaj “grad tišine” – Grin Benk.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *