EU u novom ratu sa KInom oko solarnih panela

Dodajte komentar

EU rizikuje ponavljanje gorke svađe s Kinom zbog proizvodnje solarnih ploča nakon potvrde u četvrtak da je pokrenula novu istragu u ključnom dijelu tog sektora.

Potvrđujući medijske izvještaje, portparol Evropske komisije Daniel Rosario rekao je da su trgovački autoriteti Evropske unije otvorili istragu o navodnim dampinškim cijenama kineskih solarnih stakala, ključnih komponenti solarnih panela.

Svađa 2013. oko solarnih panela izazvala je najveću trgovinsku istragu EU ikada na tržištu koje je vrijedno oko 21 milijardi eura.
Ali prošlog jula Brisel  i Kina došli su do teško postignutog sporazuma, koji je završio krugom milo-za-drago mjera koje su uključivale kinesko istraživanje evropskog uvoza vina.

Procjenjena na oko 210 miliona eura, proizvodnja solarnih stakala je samo mali dio tržišta panela u Evropi.
U istrazi koja je pokrenuta 19. decembra, EU ima devet mjeseci za prikupljanje informacija o slučaju solarnih stakala i donošenje odluke hoće li pokrenuti tužbu.

Rosario insistira na istrazi koja nije povezana i mnogo je uža od prethodno riješene svađae oko solarnih panela.
“To je samostalna istraga koja jasno razlikuje proizvode i analizira uvoz tokom različitih perioda”, izjavio je za AFP Rosario.

No, proizvođači EU tvrde da ilegalno niske cijene kineskih solarnih stakala ubijaju evropske poslove.
“Cijene su apsurdno niske”, rekao je Ulrich Frei, predsjednik EU ProSun lobi grupe koja provodi kampanju protiv kineskih solarnih ploča u industriji.
“Cijene su ispod proizvođačkih, čak i kada su uključene (uvozne) carine,” dodao je.
EU ProSun je žestoki kritičar kineskih proizvođača za koje tvrdi da su zasjenili evropsku industriju solarnih panela izbacivanjem svojih proizvoda ispod cijene na evropskom tržištu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *