ECB planira otkup obveznica težak 500 milijardi eura?

Dodajte komentar

Stručne službe Evropske centralne banke (ECB) predstavile su članovima upravnog vijeća banke modele kupovine obveznica u vrijednosti 500 milijardi eura, saopštila je u petak agencija Bloomberg, pozivajući se na neimenovani izvor koji je prisustvovao sastanku.

Guverneri centralnih banaka članica eurozone upoznati su na sastanku, održanom u srijedu u Frankfurtu, s raznim mogućnostima kvantitativnog ublažavanja, uključujući kupovinu obveznica s najvišim rejtingom ‘AAA’, odnosno onih čiji rejting nije slabiji od ‘BBB-‘, rekao je za Bloomberg funkcioner ECB-a.

Nakon prezentacije modela guverneri nisu donijeli nikakvu odluku niti o strukturi paketa niti o njegovoj primjeni, doznaje se od tog izvora i još jednog sudioučesnika nika sastanka koji je takođe želio ostati anoniman jer su rasprave bile zatvorene za javnost.

Po njihovim je navodima prezentacija modela bila fokusirana na kupovinu državnih obveznica a osim programa vrijednih do 500 milijardi eura razmotreni su i oni ispod te granice, zajedno s mjesečnim zacrtanim vrijednostima, kazao je jedan od funkcionera.

Program kupovine imovine vrijedan 500 milijardi eura doveo bi ECB na pola puta do zacrtanog cilja povećanja vrijednosti bilansa nadomak 3.000 milijardi eura, sa sadašnjih 2.200 milijardi eura, radi otklanjanja deflatorne spirale u eurozoni, ako se uzme u obzir povrat kredita dodijeljenih komercijalnim banakama početkom ove godine u iznosu nešto većem od 200 milijardi eura, navodi Bloomberg.

Kupovina državnih obveznica članica eurozone biće dio novog paketa poticajnih mjera o kojima će upravno vijeće raspravljati na redovnom mjesečnom sastanku 22. januara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *