Zadužićemo se 650 miliona eura?

Dodajte komentar

Ukupan nivo nedostajućih sredstava u budžetu Crne Gore za ovu godinu, prema računici Ministarstva finansija, dostići će 634 miliona eura ili 17,9 BDP, što će najvjerovatnije biti obezbijeđeno dodatnim zaduživanjem.

Emisija obveznica na stranom i domacem tržištu, putem izdavanja državnih zapisa ili kreditnim aranžmanima, međutim, za sada nije planirana, kao ni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom,kazali su iz Ministarstvu finansija.

Deficit crnogorskog budžeta za ovu godinu planiran je u iznosu od 235,8 miliona eura ili 6,6 odsto bruto domaćeg proizvoda, od čega se 206 miliona odnosi na izdatke za autoput.

Uz to, budžet će biti opterećen i otplatom duga u iznosu od blizu 400 miliona eura ili 11,2 odsto BDP, pa je na osnovu toga predviđena mogućnost zaduživanja do 650 miliona eura.

I pored toga, u Ministarstvu ne očekuju dalja snižavanja kreditnog rejtinga u ovoj godini, jer je, kako su podsjetili, posljednji izvještaj kreditne agencije Standard and Poor's, u kom je rejting smanjen, već uzeo u obzir i projekcije vezane za projekat izgradnje autoputa, kao i njegovih eventualnih uticaja na javni dug.

Državni dug Crne Gore na kraju septembra iznosio je oko 1,97 milijardi eura ili 57,9 odsto BDP, dok se za ovu godinu procenjuje da će porasti na 58,7 odsto BDP.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *