Pejović na gubitku zbog jeftinog aluminijuma

Dodajte komentar

Cijena aluminijuma na Londonskoj berzi juče je bila najniža u posljednjih šest mjeseci, odnosno od dana kada je nikšićki Uniprom preuzeo upravljanje Kombinatom aluminijuma Podgorica u stečaju (KAP), a samo u posljednih mjesec dana pala je sa 2.020 na 1.738 dolara za tonu.

Kompanija Veselina Pejovića do skoro je uz premiju od 400 dolara tonu sirovog aluminijuma prodavala za oko 2.500 dolara čime je, imajući u vidu proizvodnju od 3.700 tona, mjesečno prihodovala 9,2 miliona eura. Oštar pad cijene na Londonskoj berzi, nastao usljed velike ponude na svjetskom tržištu, umanjiće mjesečni prihod Uniproma za nešto manje od dva miliona eura, pišu Dnevne novine.

Do kraja marta traba da uplati 24 miliona 

Pad cijene aluminijuma došao je u nepovoljnom trenutku za Pejovićevu kompaniju koja za manje od tri mjeseca mora da uplati preostalih 24 miliona za kupovinu KAP-a. Uniprom već skoro pola godine upravlja Kombinatom, iako je od predviđenih 28 za njegovu kupovinu do sada uplatio svega četiri miliona eura.

Neuplaćivanje novca u nikšićkoj kompaniji i stečajnoj upravi pravdaju sudskim procesom koji je pred Okružnim sudom u Nikoziji pokrenula ruska En plus Grupa, Olega Deripaske. Bivši vlasnici KAP-a tužbom traže povraćaj

44 miliona eura duga, a rješenjem suda donijeta je zabrana svih transakcija sa imovinom fabrike, uključujući i njenu prodaju Unipromu, zbog čega je Pejoviću odobreno da kompletnu sumu isplati najkasnije u roku od šest mjeseci, odnosno do kraja marta.

Proizvodnja manja nego kad je gazdovao CEAC

Mjesečna proizvodnja aluminijuma u KAP-u sada je na nivou od 3.700 tona, što je za dvije trećine manje u odnosu na količinu koju je podgorička fabrika proizvodila kada je njome gazdovao ruski CEAC, dok je u funkciji 178 od ukupno 520 ćelija elektrolize. Rusi su godišnje proizvodili 124.000 tona metala, a Uniprom bi ovom dinamikom uspiodaproi^ zvede svega 44.400 tone.

Pored ispla te zarada radnicima, na koje se mjesečno potroši oko 390.000 eura, Uniprom ima velike troškove za snabdijevanje električnom energijom, koju plaća po tržišnoj cijeni, nabavku sirovina i njihov prevoz.

Ukoliko cijena na berzi nastavi da pada, a ne dođe do povećanja proizvodnje, dovešće se u pitanje i inve sticije od 76 miliona eura za koje je Pejović najavio da će biti realizovanedo2018. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *