Oni su znali da svjetska ekonomska kriza dolazi, ali su ćutali

Dodajte komentar

Mjesec prije početka finansijske krize Bank of England (Centralna banka Engleske) bila je očito nesvjesna nadolazeće opasnosti, iako je na vrijeme identifikovala opasnost, pokazuju novi dokumenti koji su otkriveni.

Banka je ovih dana izdala zapise sa tajnih sastanaka Odbora direktora u periodu između 2007. i 2009. godine, prenosi BBC.

Zapisi pokazuju da je Banka identifikovala likvidnost kao “centralnu zabrinutost” u julu 2007. Ali svejedno nikakve mjere nisu preduzete kao rezultat te zabrinutosti.

Takođe, zapisi pokazuju da je Banka koristila kodna imena za banke koje su bile u problemima. Royal Bank of Scotland (RBS) bila je prozvana “Phoenix”, a Lloyds TSB “Lark”.

Prema publikaciji, Andrew Tyrie MP, predsjedavajući Odbora trezora, bio je veoma kritičan prema pojedinim direktorima, članovima Odbora direktora. On je kazao da su oni izbjegli suočavanje sa starijim izvršnim direktorima, članovima Odbora direktora, kao što je bio guverner Mervyn King, kojeg neki optužuju da mu finansijska stabilnost nije bila prioritet.

“Tokom krize Banaka Engleske nije imala upravu dostojnu imena. To je bilo važno, i još je važno”, kazao je Tyrie.

Lord John McFall, tadašnji predsjednik Odbora trezora, rekao je za BBC: “Svi oni su propustili da sagledaju širu sliku. Propustili su povezanost cijelog finansijskog sistema…kada je Lehman krenuo dolje to je bila prava katastrofa”.

U julu 2007. uprava je trošila vrijeme na raspravu oko penzija, slobodnih dana i novih članova Odbora za monetarnu politiku. Članovi su čuli da banka radi na novom modelu za detektovanje rizika u finansijskom sistemu, ali bilo je vrlo malo naznaka o bilo kakvim nadolazećim problemima.

Šest sedmica kansije, uprkos određenom nemiru na finansijskom tržištu, članovi uprave su rekli da imaju povjerenje u trostruki nadzor: Bank of England, Trezor i Financial Services Authority (FSA).

“Izvršni direktori vjeruju da događaji od proteklog mjeseca dokazuju osjećaj i snagu tripartitnog okvira”, stoji u zabilješkama od 12. septembra 2007.

Sledećeg dana bankarska kriza je postala ozbiljna.

Tog 13. septembra 2007. članovi Odbora direktora Bank of England sazvali su hitni sastanak, a BBC je izvijestio da je Northern Rock od Bank of Englad tražio da spasi kredite. Otkada ta vijest više nije bila tajna, hiljade klijenata su već bili u redovima ispred Northern Rocka kako bi povukli svoj novac.

Članovi uprave nisu imali sumnje kakav rizik po ekonomiju nosi neuspjeh Northern Rocka. Obije banke i FSA bile su složne da ako dozvole da Northern Rock padne to će imati ozbiljne psoljedice po ekonomiju. Zaključili su da ako Northern Rock ne bude spašen to će imati domino efekat na ostale institucije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *