Nova bosanska avio kompanija najavila prve letove

Dodajte komentar

Nova avio kompanija pod nazivom “Bosnian Wand Airlines” (BWA) od ove nedelje uspostavlja redovne letove između Sarajeva i nekoliko evropskih gradova, a planira i linije prema Bliskom istoku, potvrdila je u četvrtak portparolka kompanije Elma Zećo.

Kompanija je osnovana u junu 2014. godine, a osnivači su joj navodno irački “Wand Airlines” i jedan arapski preduzetnik čije ime nije objavljeno.

Za sada BWA iz Sarajeva namjerava da leti s jednim avionom tipa Airbus iznajmljenim od grčkog “Hermes Airlinesa”.

“Kompanija se koncentrisala na evropske i azijske destinacije”, prenosi list Oslobođenje riječi portparolke .

Predviđeni su letovi iz Sarajeva prema Amsterdamu, Ateni, Stockholmu, Goeteborgu te Bejrutu, Bagdadu, Sulejmaniji i Džedi za šta su, kako tvrde iz BWA, već osigurane sve potrebne dozvole.

Na početku BWA nudi promotivne cijene pa se tako, na primjer, povratna karta od Sarajeva to Amsterdama može kupiti za 160 eura.

“Svima je poznato da je bosanskohercegovačko tržište krhko ili urušeno do temelja, no to ne znači da se na njemu ne može postići uspjeh”, kazala je Zećo, dodajući kako BWA želi da građani BiH ovu kompaniju dožive kao nacionalnog avio prevoznika.

Do sada jedini bosanskohercegovački avio prijevoznik “BH airlines” već godinama proživljava tešku krizu zbog nerentabilnog poslovanja ali i zbog posljedica štetnog ugovora koji je ranije sklopljen s “Turkish Airlinesom”.

Ugovor je u međuvremenu raskinut, no “BH airlines” nije u stanju da vraća dugove i plaća rate za lizing dva aviona tipa ATR kojima se koristi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *