Kocka prelazi u ilegalu

Dodajte komentar

Udruženje priređivača igara na sreću Montenegro Bet pokrenulo je peticiju protiv oporezivanja dobitaka igrača, kako je predviđeno novim izmjenama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica.

Iz Udruženja su saopštili da su svuda u svijetu igre na sreću zabava, a primjena nove zakonske odredbe znači potpuno zatvaranje legalne industrije igara na sreću u Crnoj Gori.

Igrači ostaju bez mogućnosti da legalno igraju, a tri hiljade naših zaposlenih ostaje bez posla navedeno je u pozivu za potpisivanje peticije. Izmjenama zakona, koje su usvojene krajem decembra, dobici fizičkih lica ostvareni od igara na sreću, osim nagradnih igara, smatraju se izvorom dohotka i oporezuju se po stopi do 15 odsto.

Porez na svaki dobitak igrača se, kako kažu iz Montenegro Beta, na ovakav način ne primjenjuje ni u jednoj zemlji svijeta, jer se igre na sreću posebno oporezuju Zakonom o igrama na sreću, a ovo je ,,porez na porez“. Osim toga, tvrde u Udruženju, ovakvo zakonsko rješenje je u suprotnosti sa Ustavom, kao i EU i svjetskom praksom.

-Najnovija izmjena zakona nameće nam obavezu da od svakog pojedinačnog dobitka, uključujući i ulog, moramo da odbijemo 15 odsto i proslijedimo budžetu Crne Gore – saopštili su iz Montenegro Beta i istakli da to znači da, ako se igrač kladi za deset eura, uz kvotu dva, biće mu isplaćeno 17, a tri eura idu u budžet.

Udruženje poziva igrače da pomognu u posljednjem pokušaju da promijene sadašnju situaciju i da u skladu sa Ustavom skupe najmanje šest hiljada potpisa za izmjenu spornog zakona. Potpisi se sakupljaju u petak, subotu i nedjelju na svim uplatnim mjestima članica Udruženja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *