Ko će prvi u bankrot zbog nafte?

Dodajte komentar

Zemlje čiji prihod dominanto zavisi od izvoza nafte su pred kolapsom jer je nafta izgubila više od polovine svoje vrijednosti.

Venecuela za svaki dolar pada cijene nafte gubi 700 miliona dolara, pa je nacionalni bankrot neizbježan.

Rusija, čiji prihodi od nafte i gasa čine tri četvrtine izvoza, klizi u recesiju, a budžetski prihodi Irana sa 50 padaju na 30 odsto. Zbog drastičnog pada cijene nafte na svjetskom tržištu, kolaps je potpuno predvidiv, navodi portal Indikator.

Venecuela više od svih drugih proizvođača zavisi od nafte, budući da 96 odsto zarade od izvoza ostvaruje na “crnom zlatu”. Ekonomija se bori sa stopom inflacije od 63 odsto i nestašicama glavnih namirnica, pa je nacionalni bankrot neizbježan.

U Nigeriji, 90 odsto izvoza zavisi od nafte, smanjenje potrošnje je neizbježno, a strahuje se i od socijalnih nemira.

Saudijska Arabija ipak neće smanjiti proizvodnju nafte, uprkos padu njene cijene. Saudijci, koji proizvode naftu jeftinije od bilo koje druge zemlje, žele da povrate moć na svjetskom tržištu i potisnu Rusiju i SAD čija je nafta osjetno skuplja.

Međutim, niska cijena nafte ipak mora ostaviti posljedice i na ekomiju Saudijske Arabije, s obzirom na to da 85 odsto izvoza i 90 odsto državnog budžeta te zemlje dolazi od nafte. Zemlja je u teškim iskušenjima, jer je promjena vlasti neminovna, a neizvjesno je hoće li tranzicija proći glatko, ocjenjuje portal.

Budući da se cijena nafte od ljeta više nego prepolovila, ogromne gubitke imaju dionice naftnih kompanija. Tržišna kapitalizacija 10 najvećih američkih naftnih grupacija istopila se za više od 200 milijarde dolara, od čega je najveći medju tim gigantima, EksonMobajl, izgubio više od 50 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *