Zašto propadaju njemački auto-putevi

Dodajte komentar

Nekada simbol javnog ulaganja u infrastrukturu, legendarne njemačke auto-putevi u žalosnom su stanju, piše agencija DPA i pita se koliko će novca biti potrebno da ta zemlja vrati poziciju infrastrukturnog svjetskog lidera.

Velika mreža njemačkih auto-puteva bila je simbol, a sadašnje loše stanje 12.800 km auto-puteva znak je propadanja infrastrukture i pokazatelj kolika je to prijetnja rastu najjače evropske ekonomije.

Nastale još tridesetih godina prošlog vijeka pod Adolfom Hitlerom, njemačke legendarne autoceste simbol su njemačkog ubrzanog poslijeratnog razvoja. Na toj mreži puteva Nijemci su se hvalili svojim vrhunskim vozilima poput BMW-a, Porschea, Audija i Mercedesa.

No dani bezbrižne vožnje bez ograničenja brzine na dobro održavanim auto-putevima odavno su prošli. Vozači današnju vožnju opisuju kao stajanje u kolonama po pohabanim cestama i oronulim mostovima uz dugo kašnjenje.

Njemačko vodeće auto-udrudruženje uga ADAC procjenjuje da je u 2013. takvih kolona bilo ukupno 830 hiljada kilometara, što je gotovo kao udaljenost od Zemlje do Mjeseca i nazad.

Za mnoge Njemce vožnja bez ograničenja brzine bila je jedna od cijenjenih sloboda u inače veoma regulisanom društvu. Izraz ‘Freie Fahrt fuer freie Buerger‘ (nesputani se građani voze bez ograničenja) od sedamdesetih je krilatica njemačke automobilske kulture i moćnog automobilskog lobija.

No u 2013. broj zastoja na cesti popeo se na 415 hiljada, a zbog sigurnosti, buke i stalne potrebe za popravkama danas na oko 40 posto njemačkih auto-puteva postoji ograničenje brzine.

– Slabe investicije: to je naša Ahilova peta – kaže Marcel Fratzscher, čelnik berlinskog Njemačkog instituta za ekonomsko istraživanje (DIW).

Jedna petina mreže auto-puteva i 40 posto mostova u kritičnom su stanju, što je dijelom posljedica višegodišnjeg stezanja fiskalnoga pojasa, kaže se u DIW- ovoj studiji.

Njemačku odluku da ne ulaže u izgradnju i održavanje temeljne infrastrukture iako država ostvaraje proračunski višak često propitkuje ekonomista Paul Krugman uz ocjenu da je tamošnjim političarima ideologija važnija od nasušno potrebnih investicija, prenosi Index.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *