Wall Street Jornal: Krah eurozone nikad nije bio bliži

Dodajte komentar

Njujorški dnevnik “Volstrit džornal” (Wall Street Jornal) piše da raspad eurozone nikada nije bio bliži.

To list piše nakon što je euro pao na najniži nivo prema dolaru za posluednjih devet godina uslued spekulacija da će Evropska centralna banka uskoro proširiti program monetarnih podsticaja radi izbegavanja deflacije.

Prošla godina je, prema pisanju američkog lista, trebalo da bude godina izlaska eurozone iz dužničke krize, odnosno godina vraćanja privrednog rasta na zdrave temelje.

Ispostavilo se, međutim, da nije sve išlo po planu, navodi se u tekstu. Iako je privreda eurozone lani izašla iz dvostruke recesije, privredni rast u 2014. godini od tek 0,8 odsto bio je znatno manji u odnosu na ranije prognoziranih 1,2 odsto, dok se inflacija približila opasno niskom nivou, tj. nuli, što je izazvalo zabrinutost u pogledu održivosti duga.

Američki list se zato zapitao šta je to krenulo po zlu za eurozonu u prošloj godini, navodeći tri faktora koji su uzrok krize u zoni eura.

Kao prvi faktor, list navodi uticaj usporenog privrednog rasta u Kini i drugim zemljama u razvoju.

Drugi faktor od uticaja na prolongiranje krize eurozone, po “Volstrut džornalu”, predstavlja ukrajinska kriza i sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji, kao i uzvratne muere Moskve. Sankcije su se, konstatuje se u tekstu, naročito loše odrazile na privredu Njemačke.

Kao treći faktor navode se interni problemi u eurozoni, poput strukturnih problema koji su nastavili da ometaju obnovu mnogih evropskih privreda, naročito zemalja južne Evrope, spruečavajući prebacivanje kapitala i radne snage u muesta gdue bi bili produktivniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *