Slovenačka elita protiv dalje privatizacije

Dodajte komentar

Već 10.000 Slovenaca potpisalo je peticiju kojom se protive prodaji državnih kompanija i banaka, uprkos upozorenjima premijera Mira Cerara da je neophodno nastaviti sa povlačenjem države iz korporativnog upravljanja.

Prema ocjeni premijera, potrebno je nastaviti sa privatizacijom i povlačenjem države iz korporativnog upravljanja, kako bi se vratilo povjerenje evropskih institucija i tržišta kapitala. Međutim, Cerar se u ovom poduhvatu susreće s otporom.

Mariborski list Večer navodi da bi Cerar, kad govori o privatizaciji, morao da pazi na sopstvenu vjerodostojnost, jer je u predizbornoj kampanji izražavao rezerve prema nastavku privatizacione kampanje započete u mandatu ranije premijerke Alenka Bratušek, i da je upravo zato dobio visok procenat glasova.

Na Cerarovu “nedosljednost” kad je u pitanju povlačenje države iz vlasništva vodećih korporacija upozorava i ljubljanski Dnevnik. “Potpuno je nedosljedno i skoro šizofreno da je Cerar odustao od obećanja koje je dao biračima, a sada insistira na nekim navodnim obećanjima Evropi, i to na štetu cijele države”, navodi list.

Prema Dnevniku, novi slovenački premijer i sam je svjestan da je obećana prodaja Telekoma Slovenije, a najčešće se kao potencijalni kupac navodi Deutsche Telekom, “potpuna glupost”, ali se, uprkos tome, sa prodajom nastavlja kako bi se vratio kredibilitet investitora i ispunila obećanja Briselu.

Peticiju protiv “rasprodaje” državne imovine pokrenulo je sredinom prošlog mjeseca stotinjak intelektualaca i javnih ličnosti, među kojima su i neki istaknuti univerzitetski profesori, ekonomisti, bivše ustavne sudije i kreatori javnog mnjenja.

Oni navode da su privatizacija i prodaja državne imovine za Sloveniju dugoročno štetni i da vlada tome treba da se suprotstavi.

Od obećane privatizacije državne imovine koristi će imati samo posrednici i lobisti, sredstva dobijena prodajom neće znatnije uticati na smanjenje javnog duga ili budžetski deficit, tvrdi jedan od potpisnika, poznati makroekonomist Jože Mencinger.

Prema njegovim riječima, novi talas privatizacije zapravo je rasprodaja državne imovine i “ideološko otuđenje” nečega što pripada građanima. Ne prodaju se samo državna preduzeća nego i naša ekonomska suverenost. EK nema pravo da se miješa u naše zakone, a još manje da od Slovenije zahtijeva privatizaciju, kazao je Mencinger.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *