Novčanica od 100 dinara koja vrijedi 15.000 eura

Dodajte komentar

Danas  100 dinara u Srbiji gotovo da ne znači ništa i  sa ovom novčanicom tek jedva da može da se doručkuje. Ali postoji 100 dinara koja vrujedi pravo bogastvo odnosno, milion i 700 puta više.

U pitanju je novčanica od 100 dinara, iz davne 1884, za koju kolekcionari tvrde da vrijedi nevjerovatnih 15.000 eura.

– Cijena starog novca se određuje u zavisnosti od očuvanosti i rjetkosti, a najskuplja je novčanica od 100 dinara stara 140 godina. Njena cijena se kreće između pet i 15 hiljada eura – kazao je Zoran Ilić, predsjednik Srpskog numizmatičkog društva.

Njena konkurencija po vrijednosti je novčanica iz 1885, i u pitanju je 10 dinara. Ako ste ludom srećom, u nekom starom sandučiću svoje prabake pronašli ovu “paru“, za nju danas možete da dobijete od 3.000 do 8.000 eura.

– Dosta ovih novčanica je povučeno, najveći dio je izgubljen, i baš zbog toga što su rijetke, vrijede tako puno. U poslednjih 30 godina za svega dvadesetak takvih primjeraka da ja znam – objašnjava Ilić.

Strast sakupljanja starog novca u Srbiji nije ni približno rijetka kao skupocene novčanice. Ovim hobijem se bavi par desetina hiljada ljudi, a za najvrjednijim primjercima vlada prava pomama. Još jedan od “skupocjenih” novčanica na berzi je i pedeset dinara iz 1914. godine.

U pitanju je čuveni “pjegavac“, novčanica koju je ručno naslikala srpska impresionistička slikarka Beta Vukanović i prepoznatljiva je po svojoj rozikasto – ljubičastoj boji. Njena cijena dostiže i do 8.000 eura – rekao je Ilić.

(Večernje novosti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *