Billu Gatesu sviđa se Pikettyjeva knjiga, ali ne i teza da bi bogati trebali plaćati veće poreze

Dodajte komentar

Francuski ekonomist Thomas Piketty, koji je prije nekoliko dana odbio najvišu nagradu francuskog društva, Legiju časti, izjavio je u subotu kako se Billu Gatesu, najbogatijem čovjeku na svijetu, jako sviđa njegova knjiga ‘Kapital u 21. vijeku’, osim dijela u kojem autor elaborira kako bi bogati trebalo da plaćatju veće poreze.

Piketty tvrdi da je Gates objasnio kako ne želi da plaća veće poreze jer vjeruje da može svoj novac trošiti efikasnije od vlade.

U knjizi ‘Kapital u 21. vijeku’, koju je The Financial Times proglasio najboljom ekonomskom knjigom 2014. godine, Piketty iznosi argumente u korist nametanja globalnog poreza na bogatstvo s ciljem ujednačavanja rastuće ekonomske nejednakosti.

Gates je u osvrtu od 1700 riječi, kojeg je objavio na svojem blogu, naveo kako se slaže s većinom Pikettyjevih temeljnih zaključaka, kao što je onaj da je ‘visoki nivo nejednakosti problem’ ili da ‘kapitalizam ne uspijeva u samoregulisanju koje bi dovelo do jednakosti’. Međutim, nije se složio s jednim od temeljnih argumenata knjige – da bi vlade trebal da agresivnije oporezuju kapitaliste s ciljem ispravljanja tendencije kapitalizma da vodi do povećanja nejednakosti.

Slažem se da bi radništvo trebalo da bude na neki način oslobođeno oporezivanja. Međutim, smatram da bi, umjesto oporezivanja kapitala, bolji potez bio progresivno oporezivanje potrošnje – naveo je Gates u osvrtu.

Dodao je i kako Piketty pogrešno smješta sve bogate u jedinstvenu grupu, umjesto da uzme u obzir kako bogati pojedinci troše svoje bogatstvo – neki ulažu u kompanije, neki se bave filantropijom, a neki troše na raskošan stil života.

Nema ništa loše u posljednjoj grupi, ali oni bi trebalo da plaćaju veće poreze od ostale dvije grupe– objasnio je.

Nije teško zaključiti u koju se grupu Gates svrstava. Otkad je redukovao svoju ulogu u upravljanju Microsoftom, Gates se u potpunosti usmjerio na filantropiju. Humanitarna fondacija koju je osnovao sa svojom suprugom – Bill & Melinda Gates fondacija – prošle je godine podijelila 30 milijardi dolara za borbu protiv gladi i siromaštva. U zaključku osvrta Gates navodi kako je filantropija važan faktor rješenja problema nejednakosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *