10 najzanimljivijih izjava o novcu u 2014. godini

Dodajte komentar

Izjave koje se tiču finansija uvijek se u javnosti dočekuju sa zanimanjem, a katkada i sa burnim reakcijama. Zbog toga mnogi odbijaju da otkriju bilo kakve podatke o stanju na bankovnom računu ili ne žele javno da kažu stavove o poslovanju drugih.

Ipak, nekad jezik bude brži od pameti ili prevlada velika želja da se iskaže svoj stav, a katkada i izjave koje na prvi pogled nemaju veze s ovom tematikom itekako govore o odnosu prema novcu.

Ovo je 10 najzanimljivijih takvih izjava u izboru Telegrapha.

1. Gubitak 80 miliona dolara najbolja je stvar koja mi se dogodila – izjavio je američki pjevač, glumac i biznismen Jimmy Osmond.

– Imao sam privatne avione, mogao sam raditi što sam poželjelo, a zatim smo ostali bez svega i morao krenuti ispočetka. Taj ponovni start je prekrasna stvar, pravi dar – kazao je Osmond.

2. Zarađujem 150 hiljada funti godišnje, no jedva preživljavam – izjavila je engleska glumica Fay Ripley i tako navukla na sebe bijes javnosti. Osim ovolikog prihoda Ripley ima peterosoban stan u elitnom kvartu i  vikendicu.

3. U 3 mjeseca potrošila sam 25 hiljada funti na odjeću, no sve je relativno – izjavila je  Luisa Zissman drugoplasirana u reality showu The Apprentice. Osim što nikad ne troši manje od 500 funti na cipele, nedavno je kupila i Ferrarija za 140 hiljada funti.

4. Zarađujem 6000 funti na godinu. Tako ne mogu preživjeti – rekla je glumica Lysette Anthony, te otkrila drugu stranu showbiznisa. Većina glumaca jedva spaja kraj s krajem, a glamurozni svijet s malih ekrana dalek im je jednako kao i prosječnom čovjeku.

5. Zarađujem 120.000 funti godišnje, ali večera u restoranu mi je preveliki luksuz – izjavila je Judith Woods, novinarka Telegrapha. Izgleda da su došla vremena kada i dobrostojeći paze kako troše.

6. Imigranti su bolji kućepazitelji, jer rade više i više se trude – smatraju kontroverzni rentijeri Judith i Fergus Wilson. Wilsonovi u svojem posjedu imaju više od 1000 kuća, a na svojim posjedima ne žele one koji žive od socijalne pomoći.

7. Moj sektor je prepun pseudonaučnih budalaština – ustvrdio je Neil Woodford, vodeći britanski menadžer za fondove, te dodao kako se radi o prilično jednostavnom poslu koji šarlatani nepotrebno komplikuju i tako zbunjuju investitore.

8. Osvojili smo 40 miliona funti, no od te svote nismo još potrošili ni funte – rekli su dobitnici lutrije iz 2012.godine, Gareth i Catherine Bull, te pokazali kako je moguće živjeti skromno i nakon astronomskih dobitka.

9. Milioner sam, ali ne mogu dobiti hipoteku na kuću – požalio se još jedan dobitnik lota, Matt Myles, kojeg banke odbijaju zbog lošeg kreditnog rejtinga koji je stekao prije dobitka.

10. Baby boomeri su živjeli besplatno i sljedeće generacije će morati platiti tu cijenu –  izjavio je predsjednik osiguravačke kuće Legal & General, Nigel Wilson i tako izazvao brojne kontroverze.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *