Zaimović: Realno očekivati dodatno smanjenje kamata

Dodajte komentar

Kamatne stope bi početkom godine mogle biti dodatno smanjene imajući u vidu veliku likvidnost na bankarskom tržištu, saopštio je glavni izvršni direktor Hipotekarne banke Esad Zaimović.

On je u intervjuu za agenciju MINA-business kazao da će Hipotekarna banka konstantno pratiti situaciju na evropskim tržištima, kao i u okruženju i u zavisnosti od toga korigovati politiku kamatnih stopa, prenosi CDM.

Hipotekarna banka je, kako je kazao, tokom ove godine već jednom smanjila kamatne stope, kako zbog preporuke Centralne banke Crne Gore CBCG, tako i zbog situacije na tržištu.

“Kako sada procjenjujem situaciju, imajući u vidu veliku likvidnost na bankarskom tržištu, realno je očekivati da početkom godine dođe do dodatnog smanjenja kamatnih stopa. S obzirom na strukturu bankarskog sektora i veliku povezanost sa zemljama EU, dalje prognoze visine kamatnih stopa će zavisiti i od ekonomske i političke situacije u Ukrajini, pa je prilično teško sada to prognozirati”, objasnio je Zaimović.

Prema nekim anketama koje su analizirane u prethodnoj godini, u Hipotekarnoj banci očekuju da će u narednoj godini najveća tražnja biti za dugoročnim kreditima za privredu, uz što povoljnije kamatne stope, dok će u sektoru stanovništva i dalje biti najtraženiji gotovinski krediti.

“Imajući u vidu te informacije mi ćemo se truditi da i našu ponudu prilagodimo takvim očekivanjima klijenata”, poručio je Zaimović.

U banci procjenjuju da će makroekonomska situacija u Crnoj Gori u ovoj godini biti slična kao u prošloj.

“Postoji mogućnost da bude i znatno bolja, ukoliko dođe do brže realizacije planiranih investija, dok s druge strane postoji bojazan da se situacija može i iskomplikovati, imajući u vidu trenutne probleme i rizike vezano za situaciju u Ukrajini”, kazao je Zaimović.

On je ocijenio da je stanje u bankarskom sektoru zadovoljavajuće, odnosno stabilno, većina banaka pozitivno posluje, a likvidnost je na visokom nivou.

“Postoje i dalje problemi koji su svojstveni ovom regionu, a to su veliki nivo problematičnih kredita, kao i visoke kamatne stope. Taj problem traje već godinama i nije ga jednostavno riješiti. Najbolja stvar koja bi nam se mogla desiti je da dođe do značajnijeg ekonomskog rasta, što bi znatno relativizovalo ove probleme”, rekao je Zaimović.

On očekuje da će za većinu banaka ova godina biti izazovnija, jer se pooštrava konkurencija, što će primorati banke da se fokusiraju na kreiranje modela poslovanja koji će garantovati održivost u novonastalim okolnostima.

Prema njegovim riječima, najava dolaska novih banaka u Crnu Goru potvrđuje da na trenutnom nivou razvoja crnogorske ekonomije postoji prazan prostor za nove finansijske subjekte.

“Prazan prostor uvijek postoji, ukoliko se radi o ozbiljnim igračima. Dolazak ozbiljne institucije, kao što je Ziraat banka iz Turske, biće izazov za crnogorske banke, prvenstveno za one koje imaju u svom portfoliju klijente koji mogu biti interesantni Ziraat banci. Što se tiče najave drugih banaka, pretpostavljam da se radi o institucijama koje su izabrale da registruju banke u Crnoj Gori, prvenstveno zbog prihvatljivog ekonomskog ambijenta i povoljnih poreskih zakona koji postoje u Crnoj Gori”, kazao je Zaimović.

To je, kako smatra, dodatni povoljan signal za sve potencijalne strane investitore, na koje svi mnogo računaju i od kojih veoma zavisi ekonomska budućnost Crne Gore.

Hipotekarna banka je, kako je saopštio u prošloj godini nastavila trendove iz prethodnih sedam godina, odnosno od promjene vlasničke strukture Hipotekarne banke, koja se desila 2006. godine.

“Svake godine smo rasli po prosječnoj stopi od deset do 15 odsto godišnje, kako u bilansu stanja, tako i u bilansu uspjeha. U prošloj godini smo ostvarili i natprosječne rezultate po nekim pozicijama, prvenstveno u rastu depozita, koji su 30. novembra bili 29 odsto veći nego na početku prošle godine”, naveo je Zaimović.

Ovakav rast depozita, kako je dodao, pokazuje i veliki rast povjerenja u Hipotekarnu banku, jer kamatne stope koje je banka nudila na depozite nijesu bile povoljnije u odnosu na ponudu ostalih banaka.

“Zbog znatnog povećanja broja klijenata u protekloj godini smo proširili našu mrežu i otvorili dvije nove filijale, jednu u Porto Montenegru i drugu u Podgorici. Obje filijale su moderno opremljene, dok je filijala u Podgorici osposobljena da u jednom svom dijelu, u zoni 24/7, pruža klijentima usluge tokom čitavog dana”, rekao je Zaimović.

On je kazao da je uspješno nastavljeno i unaprijeđenje Premium programa, koji je postao najpoznatiji kartični program u Crnoj Gori.

Pored startovanja mobilne aplikacije koja u svakom momentu korisnicima pruža najaktuelnije informacije iz ovog programa, uspješno je krajem godine lansiran novi proizvod iz tog programa, poznat kao Premium MasterCard PayPass Stiker, koji na vrlo elegantan i moderan način omogućava realizaciju platnih transakcija.

“I po tom proizvodu smo jedinstveni u Crnoj Gori, čak i u regionu. Nama to čini posebno zadovoljstvo što uspijevamo našim klijentima da omogućimo upoznavanje sa svim novitetima u modernoj bankarskoj industriji, čak prije i od mnogo razvijenijih bankarskih tržišta”, rekao je Zaimović.

On je podsjetio da je u prethodnoj godini banka uspješno realizovala i prvu emisiju subordiniranih obveznica u iznosu od deset miliona EUR.

“Smatramo da smo emisijom obveznica dali snažan podsticaj i tržištu kapitala, koje je bilo prilično uspavano svih ovih godina. Pokazali smo da se i na našem tržištu može realizovati ovakva emisija, da postoje investitori koji su spremni da uliže novac u ovakve proizvode. Trgovina obveznicama nastavljena je i na sekundarnom tržištu i nadamo se da će u narednom periodu ta trgovina postajati sve intenzivnija”, naveo je Zaimović.

On je dodao da novac prikupljen emisijom obveznica omogućava banci podizanje nivoa adekvatnosti kapitala i na taj način stvaraju se pretpostavke za povećanje kreditne aktivnosti.

“Nastavićemo da kreditiramo srednja i mala preduzeća, uz istovremeno povećanje ponude proizvoda za stanovništvo”, najavio je Zaimović.

Govoreći o planovima banke za ovu godinu, on je naveo da su ciljevi uglavnom nepromijenjeni, dakle nastaviće poslovnu politiku koja je posvećena klijentima i efikasnom rješavanju njihovih zahtjeva.

“Planiramo da nastavimo sa prosječnom stopom rasta od deset do 15 odsto na godišnjem nivou i da nastavimo sa politikom uvođenja novih proizvoda na tržište, uz istovremeno praćenje i unaprijeđenje postojećih proizvoda”, najavio je Zaimović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *