Prodaja Xiaomija prošle godine uzletjela 227 posto

Dodajte komentar

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi je 2014. prodao 61,12 miliona uređaja, što je povećanje od 227 posto na godišnjem nivou, u nedjelju je izjavio osnivač i izvršni direktor kompanije Lei Jun.

Ukupna prodaja s porezom je dostigla 74,3 milijarde juana (12 milijardi dolara), što je povećanje od 135 posto na godišnjem nivou, stoji u otvorenom e-mailu upućenom radnicima kompanije.

Prodaja se povećala u šest zemalja i regija u prošloj godini, uključujući Maleziju, Singapur i Filipine. Tvrtka je krajem decembra procijenjena na 45 milijardi američkih dolara.

Objava je uslijedila nakon što je kompanija u nedjelju u prodaju za 699 juana pustila novi model, Redmi 2, koji je znatno jeftiniji od ostalih uređaja.

Xiaomi, što na kineskom znači proso, je u travaprilu ju 2010. osnovao Lei i njegov prijatelj u Zhongguancunu, pekinškom tehnološkom središtu, koji se naziva “kineska silikonska dolina”. Svoj prvi pametni telefon su predstavili 16. avgusta 2011.

Kineska kompanija i dalje pokušava da kopira Apple i u tome ne posustaje. Dokaz za to je i fotografija njenog prvog laptopa koji je kopija Appleovog MacBook Aira.

Fotografija je objavljna na stranici Gizmochina, a radi se o uređaju sa aluminijskim kućištem i crnom tastaturom. Uređaj jako nalikuje na MacBook Air, a jedina razlika je Xiaomijev logo i narančasto dugme za ukljpaljenje učivanje laptopa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *