Najveće britanske kompanije isplaćuju 85 milijardi funti dividendi

Dodajte komentar

Najveće britanske kompanije ove se godine spremaju se na ime dividendi isplatiti 85,3 milijardi funti (131 milijardi dolara), što bi bilo 10,8 posto više nego u godini ranije, pokazala je najnovija studija londonske istraživačke kompanije Markit.

U studiji se napominje da prošlogodišnji iznos isplaćenih dividendi ne uključuje isplatu 84 milijardi dolara dioničarima Vodafonea u martu 2014. godine nakon što je odobrena prodaja 45-postotnog udjela britanskog telekom operatera u Verizon Wirelessu.

Očekivani rast ukupnog iznosa dividendi u 2015. manji je, pak, u poređenju s 18-postotnim povećanjem iznosa dividendi u kompanijama-sastavnicama berzanskog indeksa FTSE350, koliko su za 2014. bili procijenili u Markitu. Ni u ovom slučaju nije bila uzeta u obzir Vodafonova isplata, napominju u londonskoj istraživačkoj kompaniji.

Ako se pak izuzmu posebne isplate, redovne dividende u ovoj bi godini tako trebalo da budu uvećane svega 4,4 posto, procjenjuju u Markitu, napominjući kako postoji rizik da bi na čak to relativno malo povećanje mogli uticati teški uslovi u nekim sektorima poput naftnog.

Naime, dok bi ukupan iznos redovnih dividendi za kompanije čije su dionice sastavnice indeksa FTSE 350 trebao dostići 75,2 milijarde funti, što bi dijelom moglo biti podstaknuto ′lovom′ ulagača za zaradom u vrijeme niskih prinosa u drugim segmentima, uslijed nižih cijena nafte i željezne rude finansijski bi iscrpljene energetske i rudarske kompanije mogle smanjiti isplatu dividendi, upozoravaju u Markitu.

Procjenjuju da bi prosječan dividendni prinos za dionice sadržane u tom indeksu ove godine mogao iznositi 4,3 posto, dok bi prinos u slučaju pet vodećih kompanija po isplati dividendi redom premašivao pet posto.

U Markitu napominju da takav povrat pokazuje atraktivnost dionica s obzirom na trendove u drugim segmentima. “S obzirom na nastavljeno okruženje niskih kamatnih stopa, ulagači se i dalje u cilju ostvarenja zarade okreću ulaganjima u dionice”, kazao je Ryan Bransfield, analitičar odsjeka za dividende u Markitu. Dodao je pritom da će naftni divovi vjerovatno smanjiti kapitalne investicije prije nego srežu dividende, no upozorio je na mogućnost smanjenih isplata dividendi ako se niske cijene zadrže kroz dulje vrijeme.

U naftnom i plinskom sektoru Markit izdvaja John Wood Groupu, za koju očekuju da će povećati dividendu za 25 posto u 2015. zahvaljujući profitima ostvarenim u aktivnostima vezanim za poslovanje sa škriljcem u SAD-u.

Uprkos potencijalnim rezovima, za naftni i plinski sektor se očekuje da će najviše isplatiti dioničarima, a riječ je o 13,1 milijardi funta. U stopu ga slijedi farmaceutski sektor, s 10,5 milijardi te bankarski, s 9,3 milijarde funti.

Što se tiče posebnih isplata povrh onih redovnih dividendi, Markit prognozira da će u tome prednjačiti farmaceutski i osiguravateljski sektori. U farmaceutskom pritom izdvajaju GlaxoSmithKline, koji se sprema dioničarima isplatiti 4 milijarde funti nakon očekivane transakcije s Norvatisom u prvoj polovini ove godine, vezane za poslovanje u segmentima brige o zdravlju, vakcine i onkologije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *