Kucanje poruka će postati prošlost?

Dodajte komentar

Kao da upravljanje mobilnim glasom nije dovoljno neobično, iz Microsofta najavljuju tehnologiju uz pomoć koje bismo uskoro uređajima upravljali – pogledom. Novi patent kojim je Microsoft privukao pažnju otvara brojne i zaista zanimljive mogućnosti.

Mnogi korisnici su klasičnu tastaturu na dodir na svojim pametnim telefonima već zamijenili onom na kojoj je moguće pisati tek povlačenjem jednog prsta po ekranu (tzv. swype), a sudeći po ovom patentu za to uskoro više uopšte nećemo morati da koristimo ni prste.

Patent funkcioniše tako da prednja kamera na telefonu prati pokrete korisnikovog oka i prevodi ih u naredbe telefonu. Slična tehnologija nam je već poznata s novijih pametnih telefona na kojima pogledom možemo pauzirati video koji smo do sad gledali, ili pak odložiti prelazak ekrana u stanje mirovanja.

Ova tehnologija bi prvenstveno mogla da olakša život onim korisnicima koji zbog zdravstvenih poteškoća imaju problema sa pisanjem poruka, međutim ako Microsoft uspije da razvije tehnologiju tako da ne bude bitno sporija od kuckanja na dodir kakve trenutno koristimo, kuckanje na pogled bi moglo da postane novi standard.

Prikupljanjem svih pogleda od početka unosa do signala da je unos završen i istovremenom obradom svih uzoraka pogleda, riječi ili rečenice bi se na ekranu mogle ispisivati odjednom. To bi korisniku omogućilo vrlo brz unos teksta – opisano je u patentu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *