Kinezi bježe iz Srbije

Skoro da nema prodavca na kineskoj pijaci u beogradskom bloku 70 koji nije poželio da posao u 2015. ponovo bude kao prije dvije ili tri godine, pišu 24 sata .

Loša ekonomska situacija u zemlji nije zaobišla ni njih, pa zbog toga sve više Kineza napušta Beograd i Srbiju. U kineskom tržnom centru u bloku 70 kupaca i robe je sve manje, a na vratima mnogih lokala stoji katanac.

“Situacija je sve teža i tako je u poslednje dvije-tri godine. Posao je opao sigurno za 40 do 50 odsto. Ne znam šta ćemo da radimo. Neki prodavci su već otišli za Kinu dok mi još razmišljamo i nadamo se da će doći bolji dani”, priča Min Gong, jedan od prodavaca na ovoj pijaci. Min ističe da mu je dnevni pazar sve tanji čak i u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika.

“Za Novu godinu kupci su uglavnom tražili jelke i ukrase, a kod mene to nisu mogli da nađu”, kisjelo se smeje Gong čija prodavnica obiluje prije svega pokrivačima.

I drugi prodavci nevoljno vrte glavom na pitanje “kako ide posao”.

“Nikako. Katastrofa. Sve je manje kupaca na veliko koji su kod nas dolazili iz Čačka, Kragujevca i Niša. Kako su oni propali tako tonemo i mi. Evo kolega je morao da zatvori lokal sa italijanskom robom. Jednostavno, gotovo da nema posla. I kad naručimo robu čekamo je i po dva mjeseca duže pošto isporuka kasni zbog carine. Radim ovdje 12 godina i nikada nije bilo ovako teško”, kaže jedna od prodavačica.

S druge strane, trgovci iz Srbije koji su robu nabavljali u kineskim veleprodajama, žale se da je kod njih sve manje upravo kineske robe, a da sve više prednjače mađarska i italijanska, koja je skuplja.

“Njima se ne isplati da mjesecima čekaju robu iz Kine, a nama da potežemo 200, 300 kilometara do Beograda zbog stvari koje su mnogo skuplje nego ranije. Nekad sam po robu kod Kineza dolazila svake nedelje, sad dođem jednom mjesečno”, objašnjava trgovac Snežana P. iz Ivanjice.

Da ne bude baš sve tako crno Kinezi su zadržali prepoznatljivu robu zbog koje najveći broj posjetilaca i dolazi na pijacu u bloku 70. “I dalje se najbolje prodaju veš i čarape nezavisno od doba godine. Trenutno dobro idu i zimske jakne i čizme, kape, šalovi i rukavice”, objašnjava jedna od prodavačica.

Check Also

Baranin nedozvoljenom prodajom MSC kontejnera zaradio skoro 260.000 eura

Službenici Uprave policije u Baru su državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u tom gradu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.