Istraživanje nafte u Jadranu izvanredna prilika po povoljnoj cijeni

Dodajte komentar

Britanska kompanija Rockhopper Exploration, koja je putem Medoilgasa, zajedno s talijanskim Enijem dobila pravo istraživati jedno od istražnih polja za moguću eksploataciju nafte i gasa iz podmorja srednjeg hrvatskog Jadrana, ocjenjuje da je taj posao “izvanredna prilika po povoljnoj cijeni”.

Rockhopper, koji je prošle godine preuzeo Medoilgas, ima 40-postotni udio u pravu na istraživanje bloka 9 u hrvatskom Jadranu. Kako pišu britansko mediji, blok se “nalazi u području s dokazanim rezervama ugljikovodika.”

Kompanija će učestvovati u prvoj, istražnoj fazi za koju se očekuje da će trajati tri godine i koja se sastoji od seizmičkih ispitivanja i obrade podataka, a u potencijalnoj drugoj fazi očekuje se bušenje.

Rockhopper sada očekuje ishod njegovog učestvovanja na tenderu za istraživanje nafte i plina u Crnoj Gori.

Hrvatsko Ministarstvo ekonomije i Agencija za ugljovodonike u petak su objavili da je dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na deset istražnih prostora na Jadranu dobilo pet kompanija – Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas i Ina te da s njima počinju pregovori oko potpisivanja ugovora.

Procijenjena vrijednost investicionih planova u istražne radnje kojima su se kompanije nadmetale je četiri milijarde kuna, a razdoblje istraživanja će trajati pet godina, rekao je hrvatski ministar ekonomije.

Konzorcijum u kojem su američki Marathon Oil i austrijski OMV dobio je dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljovodika na sedam istražnih prostora, od čega za jedan na sjevernom, četiri na srednjem i dvije na južnom Jadranu.

Konzorcijum ponuđača u kojem su italijanski Eni i Medoilgas dobio je dozvolu za jedan istražni prostor na srednjem Jadranu, a hrvatska kompanija Ina za dva istražna prostora u južnom Jadranu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *