Električni automobili su ‘prljaviji’ od onih na plin

Dodajte komentar

Mogu li vozači električnih automobila staviti zelenu značku na svoj rever samo zbog činjenice da voze takav automobil ili je njihova zelena svijest samo dobar marketinški trik kompanija koje proizvode takve automobile?

Ovo je nedoumicakojom The Economist počinje tekst u kojem se analizira koliko je vožnja električnog automobila uopšte čista. Povod je upravo objavljeno istraživanje Christophera Tessuma, Jasona Hilla i Juliana Marshalla sa Univerziteta Minnesota, koji su analizirali koliko je pretpostavljenih smrti na godinu u SAD-u zbog zagađenja koja uzrokuju automobili sa pogonom na različita goriva, od struje do dizela.

Opšti je zaključak, naravno, da su električni automobili znatno čišći po okolinu od onih koji imaju motore s unutrašnjim sagorijevanjem, ali samo u slučaju ako je električna energija kojom se pune njihove baterije proizvedena iz čistih izvora.

Obradili su i uticaj rudarenja rijetkih minerala za proizvodnju baterija ili generatora električnih automobila. Nije bilo iznenađujuće da su električni automobili punjeni strujom dobijenom iz vjetra, sunca ili hidroenergije bili najčišći i da su takvi automobili bili uzrokom 321 pretpostavljenom smrtnom slučaju.

Poređenja radi , oni na benzin odgovorni su za 878 pretpostavljenih smrti zbog zagađenja. Automobili sa pogonom na struju iz gasa takođe su upola manje bili odgovorni za pretpostavljene smrti od benzinaca i dizelaša, ali se slika mijenja kad se u računicu stave automobili pogonjeni strujom dobijenom iz elektrana na ugalj. Ti automobili odgovorni su za čak 3000 pretpostavljenih smrti zbog stepena zagađenja. Analiza je pokazala i da biogoriva uzrokuju nešto više zdravstvenih problema od benzina.

Ipak, dizel se na kraju pokazao neznatno čišćim gorivom jer su istraživači u obzir uzeli da će do 2020. svi automobili imati tehnologije koje će smanjiti emisiju štetnih supstanci ž, naglasivši da se uskoro očekuju filteri koji će znatno smanjiti emisiju štetnih gasova iz dizelskih goriva. Zaključak nije iznenađenje, ali jest velika razlika između broja smrti zbog zagađenja automobila koji se pune iz obnovljivih izvora te onih koji se pune strujom proizvedenom iz uglja, koji se pokazao najprljavijim gorivom.

Dakle, koliko će automobili biti “zeleni”, zavisi od izvora struje kojom se koriste. U Francuskoj, gdje se ugalj mnogo manje upotrebljava za proizvodnju struje, elektroautomobili mnogo su čišći od onih u Kini koja 80-ak posto struje proizvodi iz ugugljaljena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *