Cijene nafte na petogodišnjem najnižem nivou

Dodajte komentar

Fjučersi američke sirove i brent nafte pali su na najnoviji 5,5 godišnji nizak nivo u ponedjeljak usljed zabrinutosti oko viška globalnih zaliha i slabe potražnje na naftnim tržištima.

Odluka OPEC-a u novembru da održi proizvodnju, rekordna ruska proizvodnja i najveći irački izvoz od 1980. dodali su zabrinutosti oko prezasićenosti tržišta.

Dva glavna naftna mjerila, Brent i zapadnoteksaška nafta, izgubili su više od polovine svoje vrijednosti od vrhova sredinom 2014. godine. Američka sirova nafta skliznula je na 51,40 dolara za barel u ponedjeljak, najniži nivo od maja 2009. godine.

Brent sirova nafta sa isporukom u februaru pala je na 55,36 dolara za barel, takođe najniži nivo od maja 2009. godine da bi se vratila natrag za 91 cent na 55,51 dolara.

Lacklustre ekonomski podaci iz SAD-a u petak donijeli su nove brige o stanju globalne ekonomije i snazi potražnje za naftom.

“Potražnja za naftom vjerovatno neće biti robusna i ove godine, kada gledamo na stanje ekonomija u Kini, Japanu i Evuropi”, rekao je Yusuke Seta, voditelj prodaje roba na Newedge Japanu.

Slab euro može takođe pridonijeti daljnjim gubicima nafte budući da se smanjuje kupovna moć imalaca eura za denominovanu naftu u dolarima.

“Teoretski gledano, slabiji euro stavlja pritisak na Brent, iako bi kvantitativno popuštanje u eurozoni moglo donijeti više likvidnosti u regiji, koja se može naknadno preliti u Brent”, rekao je Seta.

Prostrana ponuda i usporavanje potražnje moglo bi gurnuti Brent na nivo od 50- 55 dolara, eventualno u prvom tromjesečju 2015. godine, rekao je za Reuters trgovac naftom koji je odbio biti imenovan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *