Banke će i ove godine biti meta hakera

Dodajte komentar

Ova godina neće biti sretna za korisnike interneta ako cyber kriminalci uspiju u svojim naumima. Tvrtke zadužene za online sigurnost poput BitDefendera, Symanteca, Kasperskya, Proofpointa i Sophosa izdvojili su najveće opasnosti koje nam prijete od kriminalnih aktivnosti takve vrste u ovoj godini.

1. Ciljani napadi i sofisticirane spam poruke
Što smo više aktivni online veće su šanse da ćemo biti meta napada. Vrlo je vjerovatna mogućnost da oni koji više kupuju proizvode preko interneta biti izabrani kao mete.
Takođe, pojaviće se sofisticiraniji oblici spam poruka u vašem inboxu.

2. Banke i zdravstveni sektor biće pod udarom
Hakeri planiraju napasti velike kompanije iz finansijskog sektora, a prvi talasi zamišljenih velikih napada inicirani su 2014. Takođe, i privatne bolnice trebal bi da budu oprezom, pošto su podaci o pacijentima sve više u digitalnom obliku.

3. Iznuđivanje
Sve je prisutniji trend gdje hakeri onemoguće žrtvama upotrebu tehnologije ukoliko im ne uplate određenu svotu ili im, pak, zaprijete objavljivanjem pornografskog sadržaja povezanih sa subjektom svoga napada. Takođe, očekuje se povećanje takvih napada putem društvenih mreža.

4. Napadi na Apple
Apple ima mnogo neprijatelja. Njihov novi servis za plaćanje računa Apple Pay sigurno će biti pod napadom. O njegovoj popularnosti zavisi koliko će oni biti česti. Takođe, očekuju se i novi virusi koji će napadati pametne telefone.

5. Društvene mreže
Video klipovi i slike na Facebooku na koje morate kliknuti kako bi vidjeli njihov sadržaj mogući su prenosnici raznih virusa. Njih je svakim danom sve više, a najčešće pod njima piše da su šokantnog sadržaja, što najviše privlači mlade osobe.

6. Internacionalni Cyber ratovi
Hakerski napadi na Sony Picture, koji možda jesu, a možda i nisu, djelo Sjeverne Koreje sigurno su otvorili oči mnogima. Za siromašne zemlje cyber kriminal, mogao bi biti najdjelotvorniji način borbe protiv moćnika, nova vrsta terorizma. Iran, Sjeverna Koreja i Sirija mogli bi uskoro predstavljati veliku prijetnju stabilnosti na Zapadu baš zahvaljujući svojim hakerima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *