Ovo su, po Gardianu, najzanimljivije poslovne priče 2014.

Dodajte komentar

Nejednakost u raspodjeli bogatstva, prevare na porezima, afere s prisluškivanjem i avioni samo se neke od najzanimljivijih poslovnih priča protekle godine. Ovo je top lista takvih priča Guardiana rangirana prema broju pregleda.

1. Avioni bez prozora

Avioni u kojima neće biti prozora, no gdje će putnici moći vidjeti što se događa izvan aviona, te gdje će u svakom trenutku moći provjeravati e-mailove i surfovati internetom bila je priča koja je bila najinteresantnija čitateljima Guardinove web stranice. Prozori bi u tim avionima budućnosti trebalo da budu zamijenjeni ogromnim projektorima koji prikazuju šta se događa oko aviona, a putnici bi mogli pogled mijenjati prema želji.

2. Loš dizajn

Ponekad dizajneri logoa naprave velike gafove, pa ti isti brandovi postanu predmetom ismijavanja. Ove godine to su napravili Airbnb i online trgovina Tesco.

3. Neravnomjerna raspodjela bogatstva

Osamdeset i pet najbogatijih ljudi na svijetu kontrolišu jednako toliko novaca koliko i par stotina miliona najsiromašnijih stanovnika ove planete, pokazala su istraživanja Oxfama. U Velikoj Britaniji pet najbogatijih porodica vrijede 28.2 milijarde funti, dok 20 posto najsiromašnije populacije vrijede 28.1 milijarde.

4. Sprava za komfor u avionu

Naprava u avionima koja onemogućuje putniku ispred vas da se previše nagne i tako vam pokvari komfor izazvalo je prave kontroverze. Putnici u američkim avionima potukli su se kada je dotični gospodin upotrijebio ovu napravu, koja košta 22 dolara, kako gospođa ispred ne bi mogla staviti svoje sjedište u položaj koji njemu nije odgovarao.

5. Prisluškivanje

Izvori iz Vodafona otkrili su kako postoje tajni komunikacioni kanali koji omogućavaju vladi da sluša sve razgovore na mrežama te kompanije.  Takvu praksu vlasti koriste u 29 zemalja širom Evrope i svijeta, tvrde iz Vodafona.

6. Afere s porezima u Luxemburgu

Velika internacionalna istraga otkrila je kako Luxemburg i neke od najvećih svjetskih kompanija imaju tajne ugovore koje omogućuju tim kompanijama multimilijarderske uštede na porezima, što naravno ide na štetu zemljama iz kojih oni potiču. Pregledano je preko 28.000 strana tih ugovora, a u njih je uključeno peko 1000 kompanija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *