Dan: Bez ijedne uspješne privatizacije u 2014. godini

Dodajte komentar

U prošloj godini nije privatizovano nijedno od 13 preduzeća koje je Vlada planirala da proda privatnim vlasnicima. Ponude su dostavljene za četiri preduzeća Institut Simo Milošević u Igalu, Montenegro difens industri, Ulcinjsku rivijeru i Polieks iz Berana, ali još nije potpisan privatizacioni ugovor niti formalno završena prodaja.

Američko-britanski konzorcijum Internešenel velnes grup je ponudio 10 miliona eura za Institut Simo Milošević i sa njime tenderska komisija pregovara već punih osam mjeseci. Za većinski paket akcija Polieksa, pred kraj godine, Prva Iskra Namenska i Slavko Vujisić ponudili su 138,5 hiljada eura, dok je za 100 posto akcija Montenegro difens industrija srpsko-izraelski konzorcijum ponudio 680 hiljada. Solaris je za akcije Ulcinjske rivijere ponudio 530 hiljada eura, piše Dan.

Komisija tek treba da utvrdi ispravnost ponude za Polieks, dok je sa kupcima Montenegro difens industrija i Ulcinjske rivijere u pregovorima.

Tender za prodaju akcija Jadranskog brodogradilišta je propao, jer je holandska Damen šipjard grupa ponudila pet miliona eura za imovinu preduzeća umjesto za akcije. Zbog toga je Vlada odlučila da u ovoj godini zatraži uvođenje stečaja u Brodogradilište.

To će uraditi, kako je kazao predsjednik tenderske komisije Branko Vujović, kada nađu investitora.

„Nema smisla uvoditi stečaj, a da nemamo zainteresovanog investitora“, rekao je Vujović Danu.

Tender za Novi duvanski kombinat raspisan je tek krajem godine, kada mu je prijetilo uvođenje klasičnog stečaja, kao i za hotel Park u Bijeloj, dok za ostalih šest preduzeća tenderi za prodaju nijesu ni raspisivani. Najveće preduzeće od tih šest je Montenegro Airlines.

„Tender za prodaju većinskog paketa akcija Montenegro Airlinesa raspisaće se kada bude zainteresovanih investitora. Za sada nema zainteresovanih kupaca da bi se tender raspisao“, rekao je Vujović Danu.

Prema njegovim riječima, sve što je bilo planirano u 2014. godini za privatizaciju, vjerovatno će se prebaciti u plan za ovu godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *