Putin traži od direktora da prikažu zarade

Dodajte komentar

Za rukovodioce “Ruske željeznice”, zatim najveće naftne kompanije “Rosnjeft” i gasnog monopoliste “Gasproma”, Nova godina nije donijela najpovoljnije vijesti jer će svi  morati da na sajtovima svojih kompanija objave lične prihode.

Takvu odluku je donijela ruska vlada. Do sada su oni morali jednom godišnje da popunjavaju imovinske deklaracije, ali javnost ipak nije znala sve detalje o njihovim primanjima, kao što će znati sada.

Već dosta dugo se među običnim ljudima, ali i obavještenim ruskim novinarima, priča o vrlo visokim primanjima rukovodilaca velikih državnih kompanija, prije svega velike trojke: “Gasproma”, “Rosnjefta” i državne željeznice. Uostalom, na poslednjoj velikoj godišnjoj konferenciji za novinare ruskom predsjedniku Putinu bilo je postavljeno i pitanje: kolika je plata Igoru Sečinu, predsjedniku državne naftne kompanije “Rosnjeft”?

Putin je odgovorio da ne zna, dodavši doduše da ne zna čak ni kolika je njegova plata.

Zna li zaista Putin koliko prima mjesečno rubalja ili ne, ostaće tajna, ali je činjenica da se svake godine javnosti uredno saopšti imovinska deklaracija predsjednika i premijera, sa detaljima od plate do onoga što posjeduju. Inače, činovnici u Kremlju ove godine neće dobiti nikakve bonuse, prije svega zbog novonastale ekonomske situacije. Ali, rukovodioci najviših državnih kompanija, žive u vilama koje su izgradile državne kompanije, voze se njihovim automobilima i avionima, i hrane u VIP restoranima.

Osim toga, imaju pored plate i ogromne bonuse na kraju godine. Navodno da pomenuti Igor Sečin nije ni podizao taj novac, nego ga je, kao što rade rukovodioci velikih zapadnih kompanija, koristio za kupovinu akcija. Bez obzira na insistiranje javnosti, Sečin do sada nije htio da saopšti kolika mu je mjesečna plata. To nisu uradili ni Aleksej Miler, prvi čovjek “Gasproma”, a ni Vladimir Jakunjin, predsjednik “Ruske željeznice”.

Interesantno je da je premijer Medvedev sada predložio da se vrate predstavnici države u savjete direktora državnih kompanija, navodno zbog sadašnje ekonomske situacije. A upravo on je 2011. godine, dok je bio predsjednik Rusije, bio inicijator da se povuku svi političari iz nadzornih organa i savjeta direktora i da se ima puno povjerenje u biznismene.

Najljepši komunizam

Dobiti posao u “Gaspromu” ili nekoj od naftnih kompanija automatski znači biti privilegovan jer ti ljudi u odnosu na većinu drugih građana žive u najljepšem komunizmu. Osim što imaju visoke plate, njihov socijalni paket je vrhunski, od kvalitetne zdravstvene zaštite pa do besplatne rekreacije i odmora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *