Šulc: Poreska politika problem investitorima

Dodajte komentar

Investiciona klima u Crnoj Gori je, kako smatra predsjednik Savjeta stranih investitora, Rudiger Šulc, dobra, ali veliki problem ostaju nepredvidivost poreske politike i neefikasnost i sporost administracije u sprovođenju propisa.

Šulc smatra da je Crna Gora, bez sumnje, zemlja sa velikim investicionim mogućnostima.

“Ipak, kao u svakoj drugoj ekonomiji, postoje argumenti za i protiv kada je riječ o privlačenju stranih direktnih investicija (SDI). Na dobroj strani su politička i monetarna stabilnost i veliki prirodni resursi države”, rekao je Šulc.

Oblasti u kojima su potrebna poboljšanja su, kako je naveo, administrativne procedure u osnivanju biznisa, poreskoj politici i zakonodavstvu i tržištu rada.

Na pitanje koje su najznačajnije barijere za strane investitore, Šulc je odgovorio da nepredvidivost poreske politike ostaje jedan od najznačajnijih problema sa kojima se suočavaju u Crnoj Gori.

“Na primjer, 2013. godine je na poslovnu zajednicu značajno uticalo iznenadno povećanje dvije najznačajnije poreske stope, odnosno porez na dodatu vrijednost (PDV) se povećao sa 17 na 19 odsto i porez na dohodak fizičkih lica od devet do 15 odsto za plate iznad prosjeka”, precizirao je Šulc, koji je izvršni direktor Upravnog odbora, Crnogorskog Telekoma.

Prema njegovim riječima, sa neočekivanim promjenama u poreskom režimu ili zakonskom okviru i vladavini prava, kompanijama je teško da prave bilo kakve planove i validne pretpostavke za posao.

“Opšti savjet je – ne mijenjajte previše pravila igre tokom trajanja same igre. To treba da se primijeni na svim poljima regulacije i Vladine politike”, smatra Šulc.

On je naveo da bez predvidivog poslovnog okruženja i zakonske sigurnosti, nije moguć održivi poslovni razvoj.

“Takođe je razumljivo da su investicije povezane sa imovinom i dobrima. Mora biti jasno da ako dobijete dozvolu da počnete posao povezan sa određenom imovinom, da je ona jednostavno dodijeljena”, rekao je Šulc.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *