Kako se ponijeti nakon neuspjelog razgovora za posao

Dodajte komentar

Adrenalin prije odlaska na intervju za posao vrlo često se nakon završetka razgovora transformiše u tjeskobnu analizu o onome šta se dogodilo. Uvijek možete žaliti na to kako ste odgovarali na pitanje ili sumnjati u svoj nastup.

Ali, isplati li se to? Treba li i kad treba tražiti povratnu informaciju od poslodavaca o tome kakav ste bili na razgovoru?

Konsultant za ljudske potencijale Terry Coode savjetuje kandidate čije je samopouzdanje narušeno nedobijanjem posla da obvezno traže odgovornu osobu da im objasni šta su učinili pogrešno, kako bi naučili iz svojih grešaka. No, povratnu informaciju nije uvijek lako dobiti. Poslodavci su zaposleni ljudi, često pod stresom i odavanje razloga zašto nisu nekoga zaposlili nije im visoko na listi prioriteta.

Takođe, vrlo je vjerovatno da se ne osjećaju dužnima davati nikakovo objašnjenje zašto su tako postupili, niti ne žele kontakte sa potencijalno psihički rastrojenim i ljutim kandidatima. Dakle, prije nego se odlučite ponovo kontaktirati osobe koje su vas intervjuisale razmislite o sljedećim stvarima. Da li iskreno želite baš taj posao? Jeste li najbolji kandidat za njega? Ako je vaš odgovor pozitivan , onda se potrudite kako bi dobili neke informacije, no ako vam taj posao nije toliko bitan, onda nema razloga da gubite energiju na njega.

Evo nekoliko koraka koji objašnjavaju kako doći do povratne informacije o vašem razgovoru.

1.Olakšajte posao poslodavcu i učinite pitanje što jednostavnijim. Nešto poput: ‘Premda sam razočaran što nisam izabran puno bi mi značilo ako bi mi mogli iskreno odgovoriti kako je razgovor protekao, te sam još uvijek zainteresovas za našu saradnju u budućnosti. ‘

2.Kada dobijate povratne informacije slušajte šta vam ta osoba govori. Nemojte postavljati previše pitanja i pod svaku cijenu izbjegavajte biti previše negativni. To ne znači da ne možete da budete i ili se ne složite s njihovom konstatacijom, no bitno je da to da učinite pažljivo i taktično. Razgovor završite tako da ih pitate šta bi trebalo da radite ili popravite da sljedeći razgovor prođe bolje. Zahvalite im se na vremenu i sljedeći dan im pošaljite mail gdje se još jednom zahvaljujete.

3.Imajte na umu da nije sve izgubljeno. Ako niste napravili neoprostivi gaf, a radi se o kompaniji i organizaciji za koju mislite da bi mogla zatrebati vaše usluge u budućnosti, dobro je imati plan na duge staze. Budite strpljivi, održite kontakt i ostanite pozitivni. Nakon šest mjeseci možda se stvari odigraju drugačije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *