Građani motivisani da ulažu u obveznice

Dodajte komentar

Smanjenje kamatnih stopa na štednju u bankama moglo bi motivisati građane Crne Gore da u većoj mjeri kupuju hartije od vrijednosti na Montenegroberzi, čije tržište je ove godine dobilo nove instrumente zahvaljujući kojima se, prvi put, dio budžeta za 2014. godinu finansirao kroz emisiju obveznica, ocijenio je izvršni direktor Montenegroberze Gojko Maksimović, pišu Dnvne novine.

Prema njegovim riječima, naša zemlja bi ove godine mogla da putem emisije domaćih obveznica obezbijedi dio od ukupnog planiranog iznosa zaduženja, naročito kada je u pitanju finansiranje dionice auto-puta Bar Boljare, s obzirom da ukupno zaduženje Crne Gore ove godine iznosi oko 670 miliona.

“Na tržište obveznica skoro da nam je otpala polovina ostvarenog prometa tokom prošle godine, odnosno oko 57 miliona eura”, rekao je Maksimović, ocijenivši da je to značajno za Montenegroberzu, jer do sada nije bilo razvijeno to tržište, te da su ovim zainteresovani ostali subjekti da planiraju potencijalnu emisiju obveznica i prikupljaju sredstva za finansiranje sopstvenih potreba.

Ukupan promet na Montenegroberzi 2014. iznosio je 108 miliona eura, ostvaren kroz 6.300 transakcija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *