Slijedi li mamurluk na Wall Streetu?

Dodajte komentar

Nakon snažnog rasta cijena akcija u 2014., nova bi godina na Wall Streetu mogla biti znatno teža jer se očekuje zaoštravanje monetarne politike u SAD-u i jer bi zarade kompanija mogle rasti sporo zbog slabosti najvećih svjetskih ekonomija.

U srijedu, zadnjeg dana trgovanja u prošloj godini, Dow Jones, Nasdaq i S&P 500 indeks pali su između 0,9 i 1 odsto, ponajviše pod pritiskom pada cijena nafte na nove najniže nivoe u pet i po godina.

Međutim, u cijeloj prošloj godini svi su indeksi zabilježili snažan rast. Dow Jones ojačao je 7,5 odsto, dok je S&P 500 skočio 11,4, a Nasdaq indeks 13,4 odsto.

Zahvaljujući snažnom rastu cijena akcija drugu godinu zaredom, Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli su lani najviše nivoe u istoriji. No, pitanje je jesu li ti nivoi cijena održivi, s obzirom na spori rast zarada kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije, čije su akcije sadržane u S&P 500 indeksu, u četvrtom tromjesečju 2014. ostvarile rast dobiti za 4,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Još u anketi početkom oktobra očekivali su rast zarada za otprilike 11 odsto, no svoje su procjene oštro smanjili, ponajviše u energetskom sektoru zbog pada cijena nafte u posljednjih šest mjeseci za otprilike 50 odsto. Zbog toga je S&P indeks tog sektora najuvjerljiviji lanjski gubitnik, s padom od oko 10 odsto.

Zbog recesije u Japanu, slabosti ekonomija evrozone i usporavanja rasta Kine, ni u idućim se kvartalima ne očekuje veći rast zarada kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će u prvom tromjesečju ove godine dobit kompanija iz S&P 500 indeksa porasti 5,3, a u drugom 5,9 odsto.

Uz to, bliži se kraj eri jeftinog novca, jer je Fed najavio da bi u ovoj godini mogao povećati ključne kamatne stope, koje se još od 2008. kreću na najnižim nivoima u istoriji, oko nula odsto.

Već je lani američka centralna banka ukinula programe kupovine državnih i hipotekarnih obveznica, čime je tržište akcija izgubilo jedan dio podrške monetarne politike.

„Ako vam ni zarade kompanija, ni monetarna politika ne pružaju vjetar u leđa, pitanje je zašto biste kupovali akcije po višim cijenama? To će pitanje idućih mjeseci dominirati na tržištu“, kaže Mike O’Rourke, strateg u kompaniji JonesTrading.

Ipak, podršku tržištu akcija mogao bi pružiti snažan rast američke ekonomije. U trećem je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) skočio 5 odsto na godišnjem nivou, najviše u posljednjih 11 godina.

No, pitanje je može li jačanje domaće potražnje nadoknaditi prihode američkim kompanijama koji bi mogli biti pod pritiskom slabosti ostalih najvećih svjetskih ekonomija.

Slabost evrozone, Japana, Kine, Rusije…

Analitičari u anketi Reutersa u evrozoni ove godine očekuju rast ekonomije za svega oko 1 odsto, a domaća potražnja slabi i u Kini, Japanu, a posebno Rusiji, koja će zbog pada cijena nafte ove godine gotovo sigurno zaroniti u recesiju.

Prepreku američkim kompanijama moglo bi predstavljati i jačanje dolara, zbog čega proizvodi američkih kompanija na svjetskom tržištu postaju manje konkurentni.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest vodećih svjetskih valuta, prošle je godine skočio oko 12 odsto, što je njegov najveći dobitak od 2005.

Pritom je kurs dolara prema japanskom jenu skočio više od 13 odsto, na najviše nivoe u sedam i po godina, dok je prema evru ojačao 11,5 odsto, na najviše nivoe u 29 mjeseci.

Posljedica je to očekivanja da će i u ovoj godini centralne banke Japana i evrozone morati dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi podstakle rast anemične ekonomije i suzbiti rizike od deflacije.

Labava monetarna politika podržava tamošnja tržišta akcija. Zahvaljujući tome, lani je japanski Nikkei indeks skočio 7,1 odsto, dok je FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih akcija godinu završio s dobitkom od 3,9 odsto.

Pritom je njemački DAX porastao 2,7 odsto, dok je francuski CAC godinu završio na gotovo istom mjestu na kojem je i ušao u 2014.

Londonski FTSE jedini je od vodećih evropskih indeksa prošlu godinu završio s gubitkom, za 2,7 odsto, što je ponajviše posljedica pada cijena akcija energetskih i rudarskih kompanija.

Šangajska berza – zvijezda 2014.

Najveća lanjska zvijezda među svjetskim berzama bila je šangajska, na kojoj su cijene akcija skočile nešto više od 50 odsto.

Većina tog skoka cijena uslijedila je posljednjih mjeseci jer se ulagači nadaju novim podsticajnim mjerama kineske centralne banke, s obzirom na usporavanje rasta druge po veličini svjetske ekonomije, i jer je stranim ulagačima olakšano trgovanje kineskim akcijama putem berze u Hong Kongu.

Upkos tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, prošlu je godinu završio gotovo na istom nivou s koje je i krenuo.

Među azijskim tržištima najslabije je lani prošlo južnokorejsko. Tamošnji Kospi indeks potonuo je 4,8 odsto, što je ponajviše posljedica pada cijena akcija južnokorejskih izvoznika, jer se ulagači plaše da će izgubiti na konkurentnosti u odnosu na japanske rivale zbog oštrog pada kursa jena.

Uprkos ne baš impresivnom okruženju, većina analitičara na Wall Streetu i dalje je prilično optimistična.

U nedavnoj anketi Reutersa procjenjuju da bi do kraja 2015. godine S&P 500 indeks mogao dostići 2.200 bodova, dok je prošlu godinu završio na 2.059 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *