‘Recite nam nešto o sebi’ – Kako odgovoriti na to naizgled jednostavno pitanje?

Dodajte komentar

Iznenađujuće je kako je teško odgovoriti na tako jednostavno pitanje kao što je ‘Recite nam nešto o sebi.’, pogotovo na intervjuu za posao.

Šta tačno odgovoriti kako biste se prikazali u najboljem mogućem svjetlu i došli do željene poslovne pozicije? Na sreću, postoji jednostavna formula.

Zapamtite da to pitanje nije poziv na jednosatno objašnjavanja svih aspekata vašeg života. To je zapravo šansa da poslodavcu objasnite zašto ste prava osoba za taj posao. Formula bi se mogla nazvati: Sadašnjost – Prošlost – Budućnost.

Najprije započnite sa sadašnjošću, odnosno gdje se trenutno profesionalno nalazite. Zatim pređite na prošlost, odnosno na vaša prethodna iskustva. Pritom naglasite vještine i znanja koja ste stekli na prethodnim pozicijama. Završite s budućnošću, odnosno objasnite zašto ste uzbuđeni zbog ove poslovne prilike.

Prilikom odgovaranja se fokusirajte na one vještine i znanja za koja smatrate da najbolje odgovaraju ponuđenoj poziciji, odnosno na one kompetencije za koje smatrate da će najbolje odgovarati kompaniji. I na koncu, opustite se i pričajte o sebi kao da pričate priču – poslodavac je već pogledao vaš CV i zapravo želi da čuje nešto o vama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *