Deset savjeta za uspješnu i profitabilnu saradnju

Dodajte komentar

Snažna saradnja sa zaposlenima i klijentima ključna je za dugotrajni uspjeh. Bilo da je riječ o radu unutar tima zaradnika, sklapanju ugovora s klijentima ili razvijanju novog proizvoda s partnerima, ulaganje u saradnju i strategiju ključni je faktor svakog poslovanja.

Knjiga ‘Collaboration Strategy’, autora Felixa Barbera i Michaela Goolda, objašnjava kako glavna briga većine poslodavaca i CEO-a nije strategija, odnosno kreiranje neodoljive ponude ili nadmudrivanje konkurencije, već uvjeravanje ljudi da zaista počnu sprovoditi tu strategiju.

Barber i Goold u svojoj knjizi prikazuju ovih deset ključnih tačaka uspješne i profitabilne saradnje:

Stvaranje vrijednosti

Uspješna saradnja jednako je vrijedna i vama i partnerima. Potrudite se da svim raspoloživim sredstvima doprinesete jačanju saradnje.

Prednost u odnosu na konkurenciju

Uspješna saradnja, bilo sa zaposlenima, klijentima ili poslovnim partnerima, osnažuje vašu kompaniju i čini je konkurentnom na tržištu.

Saradnja svjedoči u korist vaših vještina

Kada sarađujete s drugima, morate biti svjesni svog uloga – u saradnju unosite stručnost, iskustvo i vještine koje nedostaju vašim partnerima. Istovremeno budite svjesni vlastitih nedostataka.

Partneri bi trebali biti sposobni i motivisani

Jednako kao što vi morate biti stručni i sposobni, te bi odlike trebali posjedovati i vaši partneri.

Nema sukoba interesa

Bliska saradnja zahtijeva situaciju u kojoj partikularni interesi ne dovode u pitanje postojanost partnerstva i međusobno povjerenje među partnerima. Prije nego se odlučite za neku saradnju, temeljito provjerite postoje li temelji za potencijalne sukobe interesa.

Ravnopravno pregovaranje

U idealnoj bi situaciji partneri trebalo da raspolažu  jednakom pregovaračkom moći. Drugim riječima, niko ne bi trebao biti u poziciji u kojoj su mu uslovi poslovanja nametnuti. Ako strane nisu ravnopravne, nema govora o dugoročnom i stabilnom partnerstvu.

Postavite ciljeve i ograničenja kako biste mjerili uspješnost

Svaka bi strana trebala biti sposobna da postavi vlastite ciljeve i očekivanja te da uspješnost partnerstva mjeri kompatibilnošću. Ako postoje ograničenja, treba ih unaprijed definisati.

Nagrade su proporcionalne učinka

Uspješna saradnja pospješuje učinke na način da nagrađuje pojedine strane za uspješno postizanje specifičnih ciljeva. To se na jednak način odnosi i na radnike, klijente i poslovne partnere.

Definišite povoljne uslove

Kako biste osigurali uspješnu saradnju, budite spremni ponuditi povoljne uslove drugoj strani. Isto tako, očekujte takav potez i od strane partnera ili radnika.

Neka perspektive budu ujednačene

Što više od gore navedenih tačaka osigurate, saradnja će biti uspješnija. U najboljem scenariju sve će tačke biti postignute i zadovoljene s obje strane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *