Zbog blokade Avali i Bjanki prijeti stečaj?

Dodajte komentar

Blokada računa firme Beppler&Jacobson (BJ MNE) koja gazduje crnogorskim hotelima Avala i Bjanka izvršena je nakon što je istekao rok od 10 dana koji je Opština dala ovoj kompaniji za izmirenje duga od četiri miliona za komunalne takse, pišu Dnevne novine.

Novac prebacuju na račun opštine

Kako Dnevne novine saznaju, Centralna banka će danas sva raspoloživa sredstva sa računa BJ MNE prebaciti na račun Opštine Budva. Sva sredstva koja u narednom periodu budu prihodovala pomenuta kompanija biće direktno prebačena na račun Opštine. Sve do namirenja punog iznosa račun BJ MNE ostaće blokiran.

Međutim, za BJ MNE nije glavni problem blokada računa. Kompanija je u problemima već mjesecima. Prema riječima izvora Dnevnih novina, Bj MNE posluje loše već duži period, a koliko je alarmantno stanje u firmi pokazuje i podatak da radnicima isplata zarada kasni dva mjeseca, kao i isplata dobavljačima i poslovnim partnerima. Nakon blokade računa stigli su i zahtjevi nekoliko kompanija koje su podnijele zahtjeve za blokadu BJ MNE i koje će svoja potraživanja moći da naplate tek kad Opština dobije svoja četiri miliona eura. Zbog svega navedenog BJ MNE bi mogao da se nađe pred stečajem, kao i hoteli Avala i Bjanka.

Bivši direktor ponovo u Budvi

Prema saznanjima DN, bivši administrativni direktor BJ MNE Viktor Golikov trenutno se nalazi u Crnoj Gori iako je protjeran rješenjem policije na dvije godine. Pored nepoznanice kako je ušao u Crnu Goru, Golikov je, kako ističe, izvor DN tražio sastanak sa opštinskom administracijom u Budvi.

“Zbog novonastale situacije u BJ MNE, u međuvremenu je Opštini u ime kompanije pisao pisma i Nikola Kasalo koji je nedavno osuđen na uslovnu kaznu zbog falsifikovanja dokumenata. U Centralnom registru i dalje su zvanično registrovani kao generalni direktor Marek Lorinc i kao izvršni Zoran Ćoćo Bećirović koji je prije dvije nedjelje podnio ostavku, ali procedura njegove smjene u registru jos nije završena, te je zbog toga nepoznanica kako pisma može u ime kompanije da potpisuje bilo ko osim njih. To bi mogao da bude problem za Kasala i za svakog ko potpisuje nešto u ime kompanije u kojoj nije zvanično registrovan”, objasnio je naš izvor.

Bećiroviću isplaćen novac

Ruski biznismen i partner u kompaniji Beppler&Jacobson Igor Lazurenko sa saradnicima je nakon trećeg odlaganja roka suda u Londonu uspio da skupi sredstva kojima je trebalo da isplati Zorana Bećirovića.

Tokom kompleksnog sudskog procesa, započetog 2012, a završenog u aprilu ove godine, Lazurenko nije mogao da dokaže porijeklo dijela novca, koji je uložio u crnogorske hotele, pa je morao da na osnovu zaštite prava u kompaniji Bećiroviću isplati više desetina miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *