Kupuju gorivo skuplje nego što ga prodaju

1 komentar

Trend uzastopnog snižavanja cijene goriva u Crnoj Gori za Jugopetrol predstavlja ozbiljan problem, ali u toj kompaniji očekuju da bi ga optimizacijom zaliha mogli prevazići.

Ista sudbina naftnih kompanija

Informaciju o negativnom uticaju je Dnevnim novinama potvrdio komercijalni direktor Jugopetrola Pavle Radulović, koji je naglasio da, uprkos racionalizaciji poslovanja, ne bi trebalo da dođe do drastičnog smanjivanja operativnih troškova koje bi označavalo smanjivanje broja radnih mjesta ili zatvaranje benzinskih pumpi.

“U ovoj fazi bavimo se optimizacijom zaliha i drugih načina borbe trenutno nemamo”, naglasio je Radulović.

Oštar pad cijena nafte na svjetskom tržištu na nivo najniži u posljednjih skoro pet godina i dinamikom

koja nije zapamćena u posljednjim decenijama, prema riječima Radulovića, stvara problem u poslovanju Jugopetrola, ali tu sudbinu dijele i sve druge kompanije čija djelatnost je vezana za proizvodnju i trgovanje ovim energentom i njegovim derivatima.

Skupo nabavljene zalihe

“U ovim uslovima nemoguće je rasprodati gorivo prema cijeni po kojoj je kupljeno. Ovo se dogodilo već nekoliko puta uzastopno. Samo na primjer dizel gorivo je sa oko 1,3 eura koliko je koštao krajem 2013. godine sada pojeftinilo na 1,03 eura, što je oštar pad koji utiče na naše poslovanje, ali s čim pokušavamo da se izborimo dobrim planiranjem”, istakao je Radulović.

U Jugopetrolu, ipak, ističu da, iako ovakve okolnosti nepovoljno utiču na poslovanje, nijesu iznenađeni ovakvim cjenovnim kretanjima, budući da ih uslovljava cijena kretanja nafte koja je berzanska roba i čija vrijednost je podložna promjenama.

Bez drugih pojeftinjenja

Cijene goriva niže su gotovo za četvrtinu u odnosu na isti prošlogodišnji period, no do pojeftinjenja roba i usluga u čijem formiranju cijena utiče nije došlo, jer su preduzetnici smanjenje troškova prevoza iskoristili da pokriju gubitke na drugim stranama. Snižavanje cijena bio bi prirodan slijed događaja kod subjekata koji se bore za nove kupce, međutim drugi operativni troškovi ih i dalje drže na visokom nivou.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Istini za volju vrlo mali period traje uzastopno smanjenje cijene a GODINAMA POVECANJE CIJENE GORIVA i u tim periodima nije bilo ovakvih tekstova gdje se zale svi ostali na strukturu u samim troskovima poslovanja…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *