Ko je u Srbiju donio više od 1,15 milijardi eura ulaganja

Dodajte komentar

Priliv stranih ulaganja u Srbiju u prvih deset mjeseci ove godine iznosio je 1,15 milijardi eura, što je daleko više od vrijednost ulaganja za cijelu 2013. godinu koje su iznosile 750 miliona eura, objavilo je srpsko Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Dobru klimu za strane ulagače u Srbiji potvrđuje i istraživanja norveške konsultantske kompanije Emisoft, koja je proglasila jednom od najboljih zemalja u razvoju za strana ulaganja. Jedno od većih stranih ulaganja ove godine bilo je ono belgijskog trgovačkog lanca Delhaize, koji je u Staroj Pazovi otvorio distribucioni centar na površini od 70 hiljada kvadratnih metara.

Ništa manje pažnje nije privuklo ni ulaganje njemačkog hemijskog diva Henkela koji je otvorio novu fabriku u Kruševcu u koju je uložen 21 milion eura. Nova fabrika koja će snabdijevati 22 regionalna i evropska tržišta proizvodi Bref proizvode i zapošljava 220 novih radnika. Jednako vrijedno je i ulaganje kompanije Johnson Electric, sa sjedištem u Hong Kongu, koja je u Nišu otvorila fabriku elektromotora, gdje je posao dobilo 250 radnika, a vrijednost investicije iznosi 20 miliona eura.

Tu je i niz ulaganja vezanih uz autoindustriju. Američka fabrika autodijelova kompanije Cooper Standard, koja je vodeći svjetski dobavljač u automobilskoj industriji, otvorena je u Sremskoj Mitrovici, čime je broj zaposlenih povećan za 800 radnika. Italijanska Mobil Gruppo u Jagodini je otvorio fabriku automobilskih sjedišta (i fabriku namještaja), a u Pirotu je otvoren novi pogon fabrike automobilskih guma Tigar Tyres, čime je počela realizacija 215 miliona eura vrijednog investicionog projekta.

Zanimljivo je i u ulaganja u tekstilnu industriju italijanskog proizvođača čarapa i donjeg rublja Calzedonia, koja već ima fabriku u Somboru, sada je otvorila pogon u Subotici, a najavljeni su i proizvodni objekti u Rumi i Apatinu. Postojeća dva pogona zapošljavaju 2000 radnika, a toliko će biti zaposleno i u dvije nove fabrika. S druge strane, glasoviti austrijski proizvođač kristala Swarovski započeo je izgradnju fabrike u Subotici koja će, kako je najavljeno, zapošljavati 200 radnika.

Za sljedeću godinu srpska je vlada najavila nastavak velikih ulaganja u infrastrukturu i energetiku. Prije svega, planira se početak gradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, projekt koji je dogovoren s kineskim partnerima, a prema kojem bi vozovi tu relaciju prelazili za nešto manej od tri sata, a ne za osam sati kao sada. Tu je i nastavak gradnje autoputeva, te podizanje novih blokova termoelektrana.

Da bi se dijelom pokrili troškovi planiranih ulaganja novac od prodaje Telekoma Srbija neće se, kako je najavio premijer Aleksandar Vučić, koristiti za pokrivanje prpračunskog deficita već za ulaganje i vraćanje starih nepovoljnih kredita. Vučić sada najavljuje da će za Telekom Srbija dobiti vrlo visok iznos, a koliko bi to moglo biti može se procijeniti iz propalog pokušaja privatizacije te kompanije 2011. kada je Srbija za 51 posto dionica tražila najmanje 1,4 milijarde eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *