Iskra zakupila nikšićki Metalac

Dodajte komentar

U Privrednom sudujučeje potpisan ugovor o zakupu između nikšićkog Montavar-Metalca u stečaju i Iskre Promont, kojaje nikšićka poslovnica beogradske istoimene kompanije.

Iskra Promont je, prema registru Privrednog suda, registrovana za izgradnju privrednih i neprivrednih zgrada. Ugovorom je predviđeno da se u narednih 12 mjeseci u Metalcu obezbjeđuje uposlenost proizvodnih kapaciteta, a samim tim i bivših radnika te firme.

Obaveze

Zakupoprimac se obavezao da prvih šest mjeseci u proces proizvodnje uloži pola miliona eura, kao i da tekuće obaveze mjesečno plaća prema dobavljačima, zaposlenima i državi, kao i da fazno uposli bivše zaposlene koji žele da nastave svoj poslovni angažman u MontavarMetalca d.o.o. u stečaju. Pomenutim ugovorom, kako je rečeno u Privrednom sudu, nastaviće se rad i uvećati stečajna masa.

Bivši predsjednik štrajkačkog odbora Mitar Čurović je za Pobjedu kazao da mu je informaciju o zakupu Metalca saopštio stečajni upravnik i da detalje očekuje danas da sazna.

– Nas ima 59 radnika koji imamo preko 30 godina radnog staža i na osnovu toga mi smo po novom zakonu stekli uslove za penzionisanje. Ostaju još 34 radnika koji nemaju uslove za penzionisanje i nadam se da će oni ostati da rade kod novog zakupodavca naveo je Čurović.

On je podsjetio da im se duguje isplata 19 plata i tri godine nepovezanog radnog staža i dodao da će tražiti sastanak kod ministra ekonomije Vladimira Kavarića, jer očekuju da im on, kako je kazao, riješi pomenutu situaciju. Na ovaj način obezbijediće se nastavak poslovanja stečajnog dužnika do njegove prodaje kao pravnog lica ili pojedinačne prodaje njegove imovine.

Imovina

Stečajna uprava je konstatovala da je završeno popisivanje zatečene imovine i njeno knjigovodstveno usklađivanje sa prethodnim poslovnim periodima, kao i fotografisanje i inventarisanj e osnovnih sredstava. U skorijem periodu biće urađena finansijska analiza finansijskih izvještaja, te model prognoziranja bankrota od strane stečajnog upravnika.

U Metalac je uveden stečaj 15. novembra na zahtjev Poreske uprave, zbog duga od 2,4 miliona eura.

Prije dvije godine Metalac je bio uspješna firma, a potom, prema tvrdnji bivšeg vlansika Gorana Mladenovića, više nije imao tržište zbog krize. Vlada je bila žirant za 1,5 miliona eura, sa kojim je trebalo isplatiti dugove bankama i radnicima, što se nije desilo. Potom je Metalac preuzeo IRF na ime datih garancija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *