Brodogradilište u minusu, 7 brodova na dokovima

Dodajte komentar

Iako pomorska i kriza brodoremonta ne jenjava Jadransko brodogradilište Bijela poslovnu godinu završava sa sedam brodova na dokovima.

Takođe januar i februar naredne godine za taj kolektiv značiće puno uposlenje sa već 12 potvrđenih dolazaka tankera na remont. To je saopšteno na završnoj godišnjoj konferenciji za medije poslovodstva, izvršnog direktora Petra Tušupa, direktora podajno-proizvodnog sektora i strateškog plana, Petra Zvicera i finansojskog direktora Vladimira Žmukića.

No, i pored srednjeg kontinuiteta uposlenja tokom cijele godine i 86 remontovanih brodova kompanija će ostvariti gubitak u 2014, prenosi Radio Jadran.

“Veliki su troškovi proizvodnje, hronična nelikvidnost. Osim toga pod stalnim smo pritiskom zbog privatizacije, očekivanja odvoženja grita, isplate otpremnina radnicima. U ovom momentu ne znamo koliki će biti gubitak, ali on je izvjestan”, kazao je Petar Tušup.

On je podsjetio da je ove godine većinski vlasnik, Vlada, odlučila da nakon četvrtog neuspjelog tendera putem prodaje imovine privatizuje Brodogradilište. Odbijen je predlog menadžmenta da se sanacionim mjerama rehabilituje kompanija i pripremi za dolazak strateškog partnera.

U toku su pregovori sa holandskim “Damenom” i tivtatskom kompanijom “Adriatic marinas”, i sa još nekima kompanijama. Ko god da bude bio vlasnik moraće da obezbijedi da u Bijeloj još tri godne opstane postojeći remont, a da u novu djelatnost – remont jahti i megajahti, uloži 20 miliona eura, plus da unaprijedi ekološke standarde.

Svjetska banka odobrila je Crnoj Gori kredit za rješavanje crnih ekoloških tačaka, a dio sredstava će dobiti i Brodogradilište za zbrinjavanje grita.

“U zavisnosti od toga šta pokažu ekotoksikološka istraživanja i analize, a uzorkovanje je u toku, dobićemo i kredit. Međutim, Vlada je već opredijelila 110 hiljada eura za kopanje i ispitivanje lokacije gdje je nekada bio grit, ne čekajući kredit Svjetske banke”, kazao je Tušup.

Inače, u dva kruga isplaćene su otpremnine za 98 radnika, a u decembru je Vlada otvorila treću ponudu za sporazumni raskid radnog odnosa. Prijavilo se 155 radnika, a u međuvremenu je 11 odustalo. To znači da će, kada i oni dobiju sredstva za odlazak iz Bijele, u kompaniji ostati oko 250 zasposlenih, što je po nekim ranijim procjenama, opet previše za obavljanje nove djelatnosti servisiranja i remonta jahti.

Petar Zvicer je podsjetio da su ove godine imali najviše brodova iz Njemačke, Italije, Danske, Maroka… a samo MSC-jevih brodova je bilo 8. Početak iduće godine biće znatno bolji nego prethodne dvije, jer pored 12 ugovorenih ima još dosta upita za remont tankera.

Prvi put u 85-ogodišnjoj istoriji Brodogradilišta obavljena je ove godine i rekonstrukcija italijanskog tankera „Punta Azzura”. Ugrađena je nova košuljica broda i napravljena dupla oplata, podsjetio je Petar Zvicer. On je kazao i da nisu mogli prije da obave veoma zahtjevnu rekonstrukciju školskog broda Jadran.

“Česte promjene, usaglašavanja o tipu opreme koji se ugrađuje i koja se razlikuje od zahtjevane tenderom, dugi proces narudžbe usporio je progres izvođenja radova vrijednih 1,5 miliona eura”, kazao je Zvicer.

On je, ipak, prognozirao da će sav posao na “Jadranu” biti gotov za tri do četiri mjeseca.

rtcg.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *