Biće još banaka do sredine 2015.

Dodajte komentar

Viceguverner Centralne banke (CBCG) za kontrolu bankarskog sistema Velibor Milošević kazao je “Vijestima” da u prvoj polovini naredne godine treba očekivati ulazak nekoliko novih banaka na domaće tržište.

Milošević nije precizirao da li je već neka strana banka monetarnoj vlasti podnijela zahtjev za izdavanje licence.

Nezvanično, dozvolu od CBCG tražile su još dvije banke od kojih iza jedne stoji ukrajinski kapital, a iza druge švajcarski i britanski kapital.

Centralnoj banci sredinom ovog mjeseca zva nično je tražila licencu za rad turska Zirat banci, koja to odavno najvaljuje. To bi značilo da će Crna Gora, uz te tri, imati 15 banaka. Speku liše se i o ulasku jedne mikrofinan sijske institucije (MFI).

Milošević je kazao da ulazak Lovćen banke na tržište, koja je dva naesta ban ka u siste mu, nije doveo do bitnijih promjena na tržištu, što je bilo očekivano.

“Očekuje se ulazak još nekoliko banaka tokom prve polovine ove godine. Iako broj banaka na tržištu nije glavna odrednica konkurencije svakako da postoji izražena mogućnost da u novonastalim okolnostima dođe do snižavanja kamatnih stopa. Povećanje broja banaka je u tom smislu ohrabrujuće i ta očekivanja su u skladu sa ekonomskom teorijom”, rekao je Milošević “Vijestima”.

U CBCG vjeruju da će padati kamatne stope, ne samo zbog novih banaka već je to potvrdila ekonomska teorija ( teorija privrednih ciklusa) koju je praksa potvrdila bezbroj puta.

“One se uvijek ponavljaju u određenim vremenskim intervalima i jasno je da ćemo za nekoliko godina opet imati ekspanziju. Povećanje konkurencije samo će biti dodatni impuls da se kamatne stope još više snize i da se konačno pod stakne privredni rast. Ali, privredni rast bez privrednog razvoja nam ne znači mnogo. To dvoje treba da ide jedno s drugim i onda će se zaista poboljšati životni standard građana”, objasnio je Milošević.

Kako je dodao, ako se to ne desi, odnosno ako opet budemo imali visok rast (a ne i razvoj) opet će biti kriza.

“Još jedan od pozitivnih efekata ulaska novih banaka na naše tržište jeste otvaranje novih radnih mjesta”, rekao je Milošević.

Prosječna ponderi sana efektivna kamatna stopa kod banaka na kraju oktobra je 9,3 od sto na ukupno odobrene kredite, a kod MFI 26 od sto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *