Bankare očekuju veći bonusi nego lani

Dodajte komentar

Investicioni bankari koji rade na preuzimanjima kompanija i izdavanju dionica mogu očekivati dobre bonuse po povratku sa praznika nakon uspješne godine, no trgovci obveznicama i valutama vjerovatno neće proći tako dobro.

Investicione banke će u iduća dva mjeseca isplatiti bonuse, a prve naznake pokazuju da će prosječne isplate u većini banaka biti gotovo iste ili malo više nego prošle godine, iako bi u bankama koje su otpuštale radnike ukupne isplate mogle biti manje.

“Očekujemo da će bonusi u prosjeku biti između 5 i 10 posto viši nego 2013., ali i da će se uvelike razlikovati u različitim područjima”, kaže Giles Orringe, partner u istraživačkoj kompaniji Heidrick & Struggles.

Bankari koji se bave preuzimanjima i spajanjima kompanija i oni koji se bave savjetovanjima po pitanjima vezanim za dugove i izdavanje dionica trebali bidobiti u prosjeku 5 do 10 posto više bonuse, kaže Orringe. Prihodi banaka iz tih područja porasli su ove godine 7 posto, distigavši najviši nivo od 2007.

Greg Bezant, direktor kompanije za zapošljavanje Phaidon Internationala, puno je optimističniji, pa procjenjuje da bi bonusi u nekim područjima mogli biti čak 20 do 25 posto viši. I on smatra da bi dobro trebali proći oni koji rade u područjima preuzimanja i spajanja, te rizičnog kapitala.

Međutim, trgovci hartijama od vrijednosti s fiksnim prinosima, robama i valutama vjerovatno će dobiti i do 10 posto manje bonuse nakon još jedne teške godine.

Očekuje se takođe da će nekoliko banaka smanjiti isplate bonusa u područjima u kojima su novčano kažnjene zbog lošeg postupanja. Šest banaka je ove godine kažnjeno s rekordne 4,3 milijarde dolara zbog namještanja kursa na deviznom tržištu, zbog manipulisanja kamatnim stopama i cijenama roba, te drugih prekršaja.

Nekoliko banaka je pod povećanim pritiskom da oštro smanje troškove, što bi moglo značiti da će evropske banke biti suzdržanije od američkih konkurenata, rekao je Reuters izvor iz industrije. Tim više što u EU postoje ograničenja po pitanju isplate bonusa.

Bonusi bankara i dalje su glavna meta kritičara i političara koji tvrde da nije dovoljno učinjeno na smanjivanju visokih plata koje su bankare podsticale na rizična ulaganja, što je dovelo do globalne finansijske krize. Mnogi dioničari, takođe, kažu da se plate moraju smanjiti kako bi se dobio veći povrat na uloženi kapital.

Američka banka JPMorgan platila je 2013. izvršene direktore na trgovačkim deskovima u Londonu u prosjeku 461.000 funti (715.000 dolara), pokazuju podaci Emoloumenta, internet stranice o platama. Bonusi su se, pak, lani kretali u prosjeku iznad 200.000 funti u Deutsche Bank, UBS-u, JPMorganu i Credit Suisseu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *