Turska u 2014. otvorila milion novih radnih mjesta

Dodajte komentar

U 2014. godini Turska je otvorila preko milion novih radnih mjesta, poručio je predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor Istanbulske berze Ibrahim Turhan, u intervjuu za Anadoliju.

Turhan, koji je ovih dana boravio u Sarajevu, kazao kako je globalna ekonomska kriza, koja je počela u periodu između 2007. i 2008. godine, za Tursku važila kao šansa i prilika.

On je rekao kako je turska ekonomija uspješno položila taj ispit, te se u periodu kada su najveće svjetske ekonomije imale ozbiljne probleme, vrlo brzo oporavila i vratila na kolosijek prema kojem je ranije planirala svoj ekonomski rast.

“U 2014. godini Turska je otvorila preko milion novih radnih mjesta”, kazao je Turhan, podsjetivši da se radi o vrlo bitnom uspjehu s obzirom da u zemljama u kojima je ostvaren ekonomski porast nema novih radnih mjesta.

Prema riječima Turhana, Republika Turska ipak, nije uspjela tokom 2014. godine ostvariti željeni ekonomski rast.

“Tokom jednog sastanka sam govorio o tome kako Turska nije uspjela ostvariti željeni ekonomski rast u protekloj godini. Jedan evropski zvaničnik na to je konstatovao da bi bio spreman dati sve na polovinu ekonomskog porasta koji se ‘Turskoj ne sviđa’. Dakle, ipak možemo reći da turska ekonomija povrh svega pruža jedan pozitivan ekonomski performans”, kazao je Turhan te dodao kako se nada da će 2015. godina biti puno uspješnija od ove na izmaku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *