Ruski BDP prvi put u padu od 2009.

Dodajte komentar

Bruto domaći proizvod Rusije (BDP) u novembru 2014. godine je snižen 0,5 odsto na godišnjem nivou, a negativan rast je zabilježen prvi put od oktobra 2009.

U periodu januar-novembar ove godine BDP Rusije, prema procjeni ministarstva, porastao je 0,6 odsto, prenio je Interfaks, navedeno je u današnjem izvještaju ministarstva za ekonomski razvoj.

Na dinamiku BDP na godišnjem nivou u novembru ove godine glavni negativan uticaj imalo je oštro sniženje tempa rasta preređivačkog sektora. Nastavljena je i negativna tendencija usporavanja dinamike izgradnje, trgovine na veliko i poljoprivrede, navodi se u izvještaju.

Pozitivan uticaj na privredno kretanje imale su proizvodnja električne energije, gasa, vode i maloprodaja.

Ministarstvo za ekonomski razvoj je saopštilo i da je trgovinski suficit u novembru bio 14,4 milijarde dolara, što je 15,4 odsto manje nego prošle godine u istom mjesecu.

Izvjezeno je robe u vrijednosti 37,6 milijardi dolara, što je 80,3 odsto u odnosu na novembar prošle godine, a 92,9 odsto u odnosu na oktobar 2014. Uvoz robe u novembru ove godine bio je 23,2 milijarde dolara, što je 77,9 odsto u odnosu na novembar 2013, i 86,5 odsto u odnosu na oktobar 2014.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *