Male izmjene u platnom prometu, veliki gubici

Dodajte komentar

Od 9. januara u opticaju će biti novi, izmijenjeni obrasci za platni promet, potvrđeno je za „Dan” iz Centralne banke. Obrasci koji će biti promijenjeni u opticaju su oko tri godine i nije ostavljen prelazni rok, kako bi se utrošili obrasci koje štamparije imaju na lageru, čime im je, kako je potvrđeno za „Dan” iz više izvora, napravljena ogromna šteta koja trenutno ne može da se procijeni.

Radi se o neznatnim izmjenama na obrascima, poput toga da na novom obrascu, kreditnom nalogu za prenos, umjesto „nalog inicijatora” piše „nalog platioca”, a rubrika „hitnost” pomjerena je iz gornjeg lijevog ugla na sredinu obrasca u gornjoj liniji.

Odluku o osnovnim elementima naloga za plaćanje, za izvršavanje nacionalnih platnih transakcija preko transakcionih računa, usvojio je Savjet Centralne banke 10. novembra ove godine, a ta odluka je objavljena u Službenom listu br. 48/14.

Članom 66 Zakona o platnom prometu, koji će se primjenjivati od 9. januara 2015. godine, utvrđena je obaveza Centralne banke da propiše osnovne elemente naloga za plaćanje nacionalnih platnih transakcija preko tran-

luci nema promjena u odnosu na rješenja koja se tiču osnovnih elemenata naloga za plaćanje, izgleda i načina popunjavanja tih naloga, koja je propisana važećom Odlukom o minimumu elemenata kreditnog i debitnog naloga (Sl. list Crne Gore br. 24/09 i 41/09), osim u tehnološkom smislu radi usklađivanja sa novom terminologijom utvrđenom Zakonom o platnom prometu (Sl. list Crne Gore, br. 62/13 i 6/14) koji će se primjenjivati od 9. januara 2015. godine kazali su iz Centralne banke.

Problem je u tome što, prema riječima vlasnika štamparija, nije ostavljen prelazni rok kako bi se utrošili obrasci koje imaju u zalihama i koje su odštampali jer nijesu blagovremeno obaviješteni o izmjenama. Takođe, prema tvrdnjama vlasnika štamparija, njihovi klijenti, koji tek ovih dana saznaju za izmjene na obrazcima, paketima vraćaju ranije poručene obrasce.

Za samo jedan dan imao sam peg razgovora sa klijentima na tu temu, koji se na neki način osjećaju prevarenim, jer misle da smo im namjerno podvalili obrasce koji će biti proglašeni nevažećim za nekoliko dana. Šta da radimo sa paketima tih obrazaca koji su nam ostali i ima li načina da se to negdje usmjeri, jer se nikome ne baca novac kazao je za „Dan” jedan od vlasnika štamparije koji je želio da ostane anoniman.

Iako su novi obrasci gotovo potpuno identični sa novima, nije ostavljen prelazni rok kako bi oni bili utrošeni a, kako „Dan” nezvanično saznaje, o odluci da se obrasci mijenjaju ni banke nijesu bile blagovremeno obaviještene, pa su na šalterima do prije nekoliko dana uvjeravali klijente da nema izmjena.

Od Crnogorske komercijalne banke dobio sam obavještenje o izmjeni obrazaca prošlog utorka, iako je ta odluka stupila na snagu negdje početkom decembra, a u službenom listu je objavljena u novembru naveo je anonimni izvor „Dana” ističući da štamparije nijesu na vrijeme dobile izgled novih obrazaca.

U štamparijama smatraju da bi bilo korektno da je ostavljen prelazni rok u kom bi se paralelno primjenjivali stari i novi obrasci, te da je taj prelazni period trebalo da bude bar do 31. marta.

Bolje bi bilo da smo čak 30 ili 50 odsto sredstava dobijenih od prodaje starih obrazaca preusmjerili nekome kome je taj novac potreban, umjesto što ćemo pakete i pakete obrazaca da bacimo u kontejner, a najgore je to što ovo nije prvi put da se tako nešto radi, nego je ovo četvrta promjena u nekoliko godina, a u prethodne tri promjene izgleda obrazaca samo mi smo izgubili preko sedam hiljada eura naveo je anonimni izvor.

I poslednja promjena koja se desila prije tri godine bila je početkom januara, kada su na šalterima u bankama obavijestili klijente da obrazci koje su popunili više ne važe.

Novi izgled naloga za plaćanje

Nalog za plaćanje, kako se navodi u odluci koju je usvojio Savjet CBCG, instrukcija je koju platilac ili primapac plaćanja podnosi pružaocu platnih usluga za izvršavanje nacionalne platne transakcije u vidu uplate, isplate ili prenosa novčanih sredstava.

Nalog za plaćanje u pisanoj formi je obrazac pravougaonog oblika, dimenzija 210 sa 99 milimetara, što odgovara trećini formata AA, sa minimumom propisanih elemenata, navedeno je u odluci.

Nalog za plaćanje, kako je navedeno u odluci, mogu inicirati platilac ili primalac plaćanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *