Kina kreće u lov na tajkune

Dodajte komentar

Kina želi da potpiše ugovor sa Vašingtonom kako bi ušla u trag imovini koju su njeni korumpirani političari i zvaničnici sakrili po svijetu, pišu kineski mediji.

Kina je najavila odlučnu potragu za skrivenom imovinom nazvanu “Lov na lisicu” izvan granica zemlje, ali zapadne zemlje su izrazile suzdržanost prema ideji potpisivanja sporazuma o izručenju s Kinom, dijelom zbog nepovjerenja prema kineskom pravosudnom sistemu i poštovanju prava zatvorenika.

Udruženja za ljudska prava kažu kako kineske vlasti koriste razne metode zlostavljanja u tim postupcima i da je smrtna kazna uobičajena u slučajevima korupcije.

Prema pisanju lista China Daily, kineska centralna banka pregovara s odeljenjem za kriminal američkog Ministarstva finansija o potpisivanju sporazuma kojim će se u SAD locirati pronevjerena kineska imovina i konfiskovati, a Peking želi da takve sporazume potpiše i sa Kanadom i Australijom.

Prema pisanju lista, te tri države popularna su odredišta pronevjerenog kineskog novca i imovine. Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je da će progoniti i visoko pozicionirane “tigrove” kao i “mušice” u okviru borbe protiv korupcije.

U okviru operacije “Lov na lisice” do sada je u inostranstvu uhapšeno 428 Kineza osumnjičenih za pronevjere, a Kina je od SAD ovog mjeseca zatražila da pomogne u lovu na 100 osoba osumnjičenih za korupciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *