Američki računarski virus pronađen na računaru Angele Merkel

Dodajte komentar

Kompjuterski virus Regin, za koji se pretpostavlja da su ga stvorile američke obavještajne službe, otkriven je u računaru u kancelariji njemačke savezne kancelarke Angele Merkel, objavljeno je u ponedjeljak u Berlinu.

Kancelarkina portparolka nije željela da potvrdi vijest o računarskom napadu koju su objavili njemački mediji.

“Ne želim da komentarišem mogući stvarni napad”, rekla je novinarima portparolka Angele Merkel Christiane Wirtz nakon što je visokotiražni list Bild saopštio da je postojao pokušaj unošenja virusa putem USB-a jednog radnika u kancelariji.

Bild je objavio da se incident dogodio u prvoj polovini godine, uz napomenu da ne postoji naznaka o mogućem napadu direktno iz SAD-a, jer je moguće da je netko kopirao virus i pokušao ga proširiti.

Postojanje virusa Regin potvrđeno je prošlog mjeseca, a stručnjaci pretpostavljaju da ga je stvorila američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) zajedno s britanskom službom GCHQ. Vjeruje se da je riječ o virusu koji špijunira računare i koji se vrlo teško otkriva.

Merkel je lično nazvala američkog predsjednika Baracka Obamu u oktobru 2013. godine kako bi protestovala zbog otkrića da su američke tajne službe prisluškivale njen mobilni telefon. Pojedini američki funkcioneri izjavili su da je špijuniranje prijateljskih zemalja legitimno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *